+48 509 970 880

Powrót na stronę główną OCEAN 21

Żurawiny od niepamiętnych czasów używane są w medycynie ludowej zarówno Polski jak i kontynentu amerykańskiego. Żurawina stanowiła ważny dodatek w codziennej diecie mieszkańców, przyczyniając się do poprawy ich stanu zdrowia. Połowa dwudziestego wieku przyniosła zainteresowanie środowiska medycznego działaniem żurawin w profilaktyce chorób wieńcowych, także wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz redukuje ilość patogennych bakterii w jamie ustnej, powodujących choroby przyzębia i zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł. Szczególne działanie żurawina wykazuje w w zapaleniach dróg moczowych.

Naukowcy z Alliance City Hospital w Ohio stwierdzili, że picie wyciągu z żurawin zmienia odczyn pH moczu i utrudnia przywieranie i osiadanie bakterii Escherichia coli do nabłonka wyściełającego drogi moczowe. Dzięki temu strumień moczu może je wypłukać, zapobiegając rozwojowi tego dokuczliwego i bolesnego zakażenia. Okazało się, że po dodaniu soku z żurawin po 24 g nie pojawiła się żadna kolonia: E. ColiStaphylococcus aureusPseudomonus aeruginosaKlebsiellapneumoniaeProteus mirabilis. Właściwości przeciwbakteryjne wykazywał nawet bardzo rozcieńczony sok w stosunku 1:32. 

Nawet niewielkie ilości żurawiny podawanej profilaktycznie każdego dnia, mają szczególne znaczenie u pacjentów niepełnosprawnych ruchowo, u których często dochodzi do zakażeń dróg moczowych powodowanych przetrzymywaniem moczu w pęcherzu, a także u osób cewnikowanych – antybakteryjne składniki żurawiny, zmniejszają ryzyko nawrotów zakażeń ograniczając możliwość przywierania bakterii do szkła i tworzyw sztucznych.

Żurawina zabiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych.

Badania statystyczne dowodzą, że niemal co trzecia kobieta zapada w swoim życiu na zapalenie dróg moczowych, a wiele z nich cierpi z powodu tej choroby przynajmniej raz w roku. Do zakażenia dochodzi bardzo łatwo, ze względu na to, że kobiety mają krótsze przewody moczowe niż mężczyźni. Ułatwia to bakteriom penetrację i osadzanie się w pęcherzu moczowym, gdzie powodują stany zapalne. Mężczyźni, narażeni są również, jednak zapadają na tę chorobę rzadziej niż kobiety. Kobiety zapadają na tę chorobę ośmiokrotnie częściej niż mężczyźni, głównie dlatego, że bakterie wywołujące tę chorobę mają do pokonania krótszą drogę z ujścia cewki moczowej do pęcherza. 

Na zakażenia dróg moczowych, objawiające się gorączką, bólem przy oddawaniu moczu, bólami w okolicy lędźwiowej, częściej cierpią osoby starsze. Dolegliwościom tym sprzyja przerost gruczołu krokowego (prostaty), występujący u wielu mężczyzn po 50 roku życia, a u kobiet okres menopauzy i towarzyszący jej spadek stężenia estrogenów. Żurawina, szczególnie pomocna jest w infekcjach tego układu w okresie pokwitania, kiedy dokonują się zmiany zanikowe śluzówki pochwy i cewki moczowej sprzyjające drożdżycy. Najczęstszą przyczyną zakażenia są bakterie przedostające się z cewki moczowej do pęcherza m.in.: GardnerellaProteusTrichomonasCampylobacterE.coli, Schistosoma. W takim przypadku przeprowadź kuracje pijąc 2 litry wody dziennie wraz z 2-3 miarkami OCEAN21 w pierwszych dniach. Kuracja może być stosowana w lekkich zapaleniach dróg moczowych, profilaktycznie lub wspomagająco w innych metodach leczenia. Oceniając to także od strony pacjenta, trudno przecenić fakt, że łagodniejszy przebieg zapaleń dróg moczowych wpływa korzystnie na komfort pacjenta.

Na początku nasilają się bóle z żołądka. Zastawki żołądka utrzymują treść pokarmową. Zastawka na szczycie żołądka (wpust) stanowi ulubione siedlisko bakterii. Ostatecznie tkanki zostają tak osłabione, iż zastawka nie może się zamknąć i treść pokarmowa podchodzi do przełyku. To refluks czyli zarzucanie wstecznych treści. Rozwiązaniem jest likwidacja bakterii Salmonelli i Campylobacter. Cześć bakterii pochodzi z uzębienia, a część z wątroby. Pod koniec trawienia żołądek wpuszcza trochę żółci,  ale jeśli ona zawiera pełno aktywnych pasożytów i kolonie bakterii, mogą one próbować zająć również żołądek.

Jeśli brakuje kwasu żołądkowego który je zabije (brakuje u osób z grupą krwi A i AB), albo w żołądku zalęgają toksyny, zagnieżdżenie się “gości” jest pewne. Pasożyty mogą się wryć w ściankę żołądka i uniknąć działania kwasu, co jak się przypuszcza, prowadzi do powstania wrzodu najczęściej u osób z nadkwasotą, z grupą krwi “O” i “B”.

Jaki jest mechanizm działania antybakteryjnego OCEAN21?

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tel Avivie potwierdziły, że związki zawarte w żurawinie mają właściwości powstrzymywania osadzania się wielu bakterii w tym bakterii Helicobacter Pylori na śluzie żołądka.  Badania nad bakterią Helicobacter Pylori potwierdziły, że związki zawarte w żurawinie – taniny i polimery epikatechinowe  – mają właściwości powstrzymywania osadzania się bakterii Helicobacter Pylori na śluzie żołądka. W obecności polimeru, bakterie nie mogły związać się z błoną komórkową.
Stosowany profilaktycznie OCEAN21 dzięki swoim składnikom, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Więcej na temat działania fukozy z algi fucus vesiculosus na leczenie wrzodów u osób z grupa krwi 0

Wiele chorób układu krążenia i nerwowego a także starzenie się wiąże się z uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki tlenowe. Oprócz DNA, uszkodzeniom ulegają lipoproteiny. Wykazano, że ekstrakt z żurawin hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Wstępne badania potwierdziły, ze spożycie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca.

Dr. Wilson z Uniwersytetu Wisconsin-La Crosse ustalił, że żurawiny zawierają duże ilości flawonoidów i posiada właściwości antyutleniające.
Flawonoidy występujące w żurawinie są dpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Związki te mają własności antyoksydacyjne dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych. Dr. Wilson przeprowadził pierwsze badania nad wpływem spożycia soku z żurawin na choroby wieńcowe.

We współpracy z Dr. Margaret Maher odkryli w badaniach na szczurach, że sok z żurawin zwiększa objętość przetaczanej krwi u zwierząt. Wyniki te sugerują, że sok z żurawin może wywierać podobny efekt na przepływ krwi u ludzi. Badania Wilsona potwierdziły, że zawartość polifenoli o właściwościach antyutleniających jest taka sama w żurawinach jak w czerwonym winie.
Badania przeprowadzone w 2000 roku na Politechnice w Kopenhadze również pokazały antyoksydacyjne właściwości żurawiny. Wyniki obu tych prac sugerują, że sok z żurawin powinien znaleźć się w diecie osób mających problemy z pracą serca i układu krążenia.

W medycynie wyróżnia się cztery grupy grzybów – dermatofity, drożdżaki, grzyby pleśniowe oraz grzyby dimorficzne (tropikalne). Powodują one zakażenia powierzchowne skóry, włosów i paznokci, grzybice z odczynem głębokim lub grzybice układowe. Dermatofity wykorzystują kreatynę skóry jako pożywienie, a wszystkie struktury rogowaciejące – warstwę rogową naskórka, włos i jego mieszek oraz płytki paznokciowe – traktują jak niszę ekologiczną. Kiełkujące zarodniki wytwarzają tam grzybnię, która rozprzestrzenia się, niszcząc struktury anatomiczne i wywołuje stan zapalny spowodowany odpowiedzią układu immunologicznego na obecność grzyba.

Jednym z czynników alergenów są grzyby. Zasadniczą rolę odgrywają Candida i Trichophyton. Produkty metabolizmu grzybów wnikają głęboko w skórę stając się przyczyną szeregu alergiczno-zapalnych reakcji. Grzybem najczęściej atakującym skórę pacjentów jest Trichophyton. Reakcje alergiczno-zapalne wywołują T. rubrumT. tonsurans oraz T.mentagrophytes. Wielu alergologów uważa, że wchłaniany przez skórę i błony śluzowe antygen Trichophyton może alergizować narządy wstrząsowe (górne i dolne drogi oddechowe), prowadząc do nieuleczalnych chorób skóry i układu oddechowego – astmy. U zainfekowanych Trichophyton, obserwuje się polipy nosa,  zapaleniem zatok lub astmę endogenną. Już w 1936 roku Wise i Sulzberger sugerowali, że niektóre przypadki astmy wieku późnego (po 40 r.życia) są wywołane kolonizacją skóry przez dermatophyty, a w szczególności palców stóp przez grzyb Trichophyton.  W 1968 roku naukowcy z Massachusetts General Hospital badali in vitro efekt jaki wywołuje sok z żurawin na dziewięciu różnych typach grzybów z grupy dermatofitów – grzybów powodujących choroby skóry. Badacze wykazali, że sok z żurawin powstrzymywał wzrost ośmiu badanych grzybów: Microsporum canisM.audouiniM.gypseumEpidermophyton floccosumTrichophyton schoenleiniiT.rubrumT.mentagrophytes,   T. tonsurans (wątpliwy wzrost). Profilaktyka OCEAN21 może zapobiec inwazji w.w grzybów.

Śródmiąższowe zapalenie pęcherza, to jeden z najbardziej bolesnych stanów opisywanych przez pacjentów. Wg. dr H.R. Clark, prawdziwymi sprawcami tego stanu są przywry z rodziny Schistosoma. W przypadku Schistosoma haematobium dojrzałe osobniki usadawiają się w naczyniach żylnych miednicy – występują bóle w dolnej części brzucha, częste oddawanie moczu oraz krwiomocz. Te objawy mają ścisły związek z ogromną ilością jaj wytwarzanych przez przywry. Niektóre jaja za pomocą kolca przebijają się z naczyń krwionośnych do wnętrza pęcherza moczowego, a reszta pozostaje w naczyniach włosowatych i tworzy w nich czopy.

Wokół jaj gromadzą się komórki ludzkiego układu immunologicznego oraz fibroblasty, tworząc tzw. ziarniaki. To czopowanie naczyń pęcherza moczowego prowadzi do zwłóknienia jego ścian, a następnie do przerostu komórek nabłonka wyścielającego pęcherz moczowy, ich hiperplazji i metaplazji. Zmiany te mogą prowadzić do rozwoju raka pęcherza moczowego. W miarę jak ściana pęcherza zostanie osłabiona, inne pasożyty z ich bakteriami i wirusami, również się tam gromadzą. Bakterie te przemieszczają się wewnątrz moczowodów i w sprzyjających okolicznościach zaczynają się rozmnażać wywołując zakażenie błony wyściełającej pęcherz moczowy i moczowody. Szacuje się, że 80 do 90 procent zakażeń wywoływana jest przez szczepy E. Coli. Zapalenie pęcherza może prowadzić do powikłań dlatego też nie można go zaniedbywać. Mechanizm działania antybakteryjnego składników OCEAN21.
Okazało się, że to polimery epikatechinowe działają antyadhezyjnie, w obecności polimeru bakterie nie mogą związać się z błoną komórkową nabłonka pęcherza i przewodów moczowych i zostają wypłukane. Dodatkowo duża zawartość antyoksydantów, neutralizuje szkodliwe działanie toksyn wytwarzanych przez bakterie.
Do zewnętrznych przyczyn zapadania pęcherza należą: kąpiele w brudnej wodzie np. w basenie, jeziorach, rzekach, morzu, poprzez dotykanie klamki lub korzystanie z sedesu skażonej toalety, życie seksualne, a w szczególności częste zmiany partnerów, przeziębienia i przemarznięcia, szczególnie dolnych partii ciała.

Przewlekłe zapalenie migdałków, zatok przynosowych, nieżyt nosa, zapalenia ucha środkowego jak również amalgamaty, znacznie pogarszają funkcje innych zmysłów np. wzrok. Naczynia limfatyczne oka ściśle łączą się z układem limfatycznym szczęki i innych tkanek głosowych. Stąd wszelkie przewlekłe infekcje w tych narządach. Przyglądniemy się teraz z pozoru wyleczonym, ale  faktycznie “martwym” zębom – dobitnie mówiąc SIEDLISKU INFEKCJI. Rzutują one w dalszej przyszłości, jako przyczyna rozsiewania się infekcji i w inne miejsca Twojego ciała np. na oczy, uszy, mózg powodując bóle głowy i migreny, powodują powiększenie się migdałków, katar sienny, zapalenie zatok, a także alergię i objawy astmy.

Ból żuchwy i zębów często związany jest z obecnością otwartych kanałów zębowych będących poważnym siedliskiem infekcji. Ich substancje toksyczne stanowią zagrożenie zdrowotne dla całego organizmu.

Polimery epikatechinowe zawarte w OCEAN21 w soku z żurawiny, działają antyadhezyjnie – zapobiegają przyczepianiu się. W obecności polimeru bakterie nie mogą związać się z błoną komórkową do nabłonka.  Efekt ten występuje również na ścianach żołądka oraz w przypadku dziąseł. Skondensowane katechiny  w OCEAN21 w żurawinie, hamowały zawarte bakterie Helicobacter pylori od ich osadzania się na śluzówce żołądka. Ekstrakt z żurawin, zmniejszał o 58% adhezję (przyłączanie się) patogennych szczepów bakterii do dziąseł i zębów. Popijając Ocean21 rozcieńczony czystą wodą, możesz płukać jamę ustną i przeciwdziałać jej stanom zapalnym oraz osadzaniu się bakterii. Warto zapamiętać – stan zapalny zęba czy dróg moczowych, może być przyczyną migrenowych bólów głowy.

Wiele chorób układu krążenia i nerwowego a także starzenie się wiąże się z uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki tlenowe. Oprócz DNA, uszkodzeniom ulegają lipoproteiny. Wykazano, że ekstrakt z żurawin hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Wstępne badania potwierdziły, ze spożycie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca.

Dr. Wilson z Uniwersytetu Wisconsin-La Crosse ustalił, że żurawiny zawierają duże ilości flawonoidów i posiada właściwości antyutleniające. Flawonoidy występujące w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Związki te mają własności antyoksydacyjne dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych. Dr. Wilson przeprowadził pierwsze badania nad wpływem spożycia soku z żurawin na choroby wieńcowe.

We współpracy z Dr. Margaret Maher odkryli w badaniach na szczurach, że sok z żurawin zwiększa objętość przetaczanej krwi u zwierząt. Wyniki te sugerują, że sok z żurawin może wywierać podobny efekt na przepływ krwi u ludzi. Badania Wilsona potwierdziły, że zawartość polifenoli o właściwościach antyutleniających jest taka sama w żurawinach jak w czerwonym winie. Badania przeprowadzone w 2000 roku na Politechnice w Kopenhadze również pokazały antyoksydacyjne właściwości żurawiny.  Wyniki obu tych prac sugerują, że sok z żurawin powinien znaleźć się w diecie osób mających problemy z pracą serca i układu krążenia.

Żurawina jest wieloletnią rośliną niskopienną z rodziny wrzosowatych. Żurawiny od niepamiętnych czasów używane są w medycynie ludowej kontynentu amerykańskiego. Zarówno biali osadnicy, jak i rdzenni Indianie docenili przeciwbakteryjne właściwości żurawin. Żurawina stanowiła ważny dodatek w codziennej diecie mieszkańców, przyczyniając się do poprawy ich stanu zdrowia.  Żurawina wielka pochodzi z północy kontynentu amerykańskiego i uprawiana jest w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Od wielu lat poszukiwano składnika żurawin odpowiedzialnego za jej przeciwbakteryjne działanie. Już w 1923 roku w Niemczech wysunięto hipotezę, że efekt zakwaszania moczu po spożyciu żurawin, miał być powodowany przez kwas hipurynowy. Późniejsze badania dowiodły, że ilość kwasu hipurynowego w moczu osób pijących sok z żurawin, nie może być jedynym powodem działania bakteriobójczego, gdyż działanie to jest zbyt krótkotrwałe.
Dopiero ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers w New Jersey rzuciły nowe światło na rozwiązanie tej zagadki. Wyizolowali oni z owoców żurawin spolimeryzowane proantocyjanidyny. Szczegółowe badania wykazały, że to właśnie te związki mają właściwość zapobiegania podłączania się bakterii E.Coli do komórek śluzówki człowieka.

Dokładny skład żurawiny nie został jak dotąd poznany. Do głównych składników należą:
kwasy: cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzoesowy; witaminy: C, A, B1,B2, flawonoidy; kwercytyna, kemferol;
fruktoza, cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna, malwidyna; antocyjany, flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe.
Bardzo ciekawe, a zarazem korzystne dla zdrowia jest to, że żurawina zawiera bardzo szeroki wachlarz związków z grup flawonoidów i antocyjanów.

.::  W walce z nowotworami ::.

W 1996 roku laboratoryjne badania przeprowadzone przez naukowców z University of Illinois wykazały potencjalne anty-nowotworowe właściwości żurawiny. Tezę tę potwierdziły badania przeprowadzone na University of Western Ontario. Okazuje się, że u osób, których dieta została wzbogacona o soki i napoje żurawinowe, komórki rakowe wykazywały znacząco mniejszą aktywność, a nowotwór (także złośliwy) znacznie wolniej się rozwijał.

Prof. Joe Vinson z University of Scranton przeprowadzając badania na grupie wybranych ochotników stwierdził, że żurawina podnosi o 121 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Według badania opublikowanego w Journal of Agriculture and Food Chemistry z 19 listopada 2001 roku żurawina wielkoowocowa zawiera więcej przeciwutleniających fenoli niż 19 najczęściej spożywanych gatunków owoców. Zdaniem dr Joe Vinsona z University of Scranton w Pensylwanii, przeciwutleniacze te odgrywają rolę w profilaktyce niektórych nowotworów. Uwaga – mowa o surowym soku z żurawiny – nie pasteryzowanym (Ocean21ZenThonic)
The Journal of the Science of Food and Agriculture opublikowane zostały wyniki najnowszych badań potwierdzających, że proantocyjaniny (bioflawonoidy) zawarte w żurawinie hamują rozwój komórek nowotworowych. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z University of Massachusetts Dartmouth. Polegały na wyodrębnieniu ze świeżych owoców różnych związków, które następnie poddane zostały serii testów. Eksperymenty dowiodły, że żurawina swoje właściwości antyrakowe zawdzięcza właśnie proantocyjaninomtypu A. Najbardziej podatne na hamujące właściwości żurawiny okazały się komórki raka płuc, raka okrężnicy oraz białaczki. Naukowcy na całym świecie mają wielką nadzieję, że dzięki temu odkryciu uda się zastosować teorię wysnutą na drodze doświadczeń w praktycznym leczeniu raka. Wciąż trwają badania dlaczego ten właśnie typ procyjanin hamuje rozwój komórek rakowych i jakie warunki sprzyjają temu procesowi najbardziej.