DIETA ZGODNA Z GRUPĄ KRWI A  – (rolnik)

DIETA ZGODNA Z GRUPĄ KRWI A – (rolnik)

30 stycznia 2020 0 przez Dr Renata Zarzycka

Dlaczego Rolnik?      Około 15 – 25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi „O”, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi „O” musieli znaleźć inne źródło pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi „A”, z genetycznym kodem roślinożercy.
Dla współczesnych posiadaczy grupy „A” odpowiednie odżywianie powinno być oparte na produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm).


WSKAZANE: wegetarianizm ZABRONIONE: mięso i mleko

…. „Rolnik” wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu candidosa (drożdżyca – grzybica) oraz w związku ze skłonnością do większego odkładania śluzu – wszelkie choroby dróg oddechowych m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela, zapalenia ucha środkowego, migdałków, zatoki a także pneumonia (choroba płuc) i astma. Z chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe.
Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „A” częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę. 
Jeżeli osoby z grupa „A” spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji – niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Zdrowie osób z grupą krwi „A” jest zatem dużo bardziej zagrożone niż pozostałych grup, dlatego należy możliwie jak najwcześniej dostarczyć im niezbędną pomoc w postaci specjalnie skomponowanego produktu VITAL A. Zawiera on odpowiedni skład witamin i minerałów oraz substancje czynne nie spotykane w żadnych tego typu innych produktach na świecie.


Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: warzywa, owoce, soki produkty roślinne. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne: kefir – zsiadłe mleko.
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soji.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony
Wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce
Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać: soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai.

Przyprawy
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire. 


Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

….  Zdrowie osób z grupą krwi „A” jest zatem dużo bardziej zagrożone niż pozostałych grup, dlatego należy możliwie jak najwcześniej dostarczyć im niezbędną pomoc w postaci specjalnie skomponowanego produktu VITAL A. Zawiera on odpowiedni skład witamin i minerałów oraz substancje czynne nie spotykane w żadnych tego typu innych produktach na świecie.

wg. dr P. D’ Adamo