+48 509 970 880

Keto Dieta. 

Co to jest dieta ketogeniczna?

Osiągnij z łatwością wymarzony cel!

Dieta ketogeniczna (w skrócie keto) jest dietą wysokobłonnikową bogata w tłuszcze. Podstawą jest tu bardzo niska podaż pokarmów z zawartością węglowodanów oraz zwiększona ilość zawartość tłuszczów w posiłkach. Tak węglowodany jak i tłuszcze , dostarczają nam sporo energii. Jeśli mamy jednego z tych składników za dużo lub obu na raz, niewykorzystany i niespalony nadmiar energii zamieni się w tkankę tłuszczową.

Analizując, z dwojga „złego”, na tym tle lepiej wypadają jednak tłuszcze. Nie dość, że dostarczają nam sporo energii, to są budulcem błony komórkowej każdej komórki ciała. Ponad to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszej gospodarki hormonalnej, a także są nośnikiem dla wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( E, K, D oraz beta Karoten) – wprowadzają je do organizmu i transportują.  Zatem znacznie więcej korzyści mamy stosując w codziennym żywieniu odpowiednie rodzaje tłuszczy, niż węglowodany, do których należą cukry oraz skrobia, a w tym szczególnie biała mąka.
Podstawowym celem diety ketogenicznej jest wejście w stan ketozy, który przestawia Twój metabolizm na spalanie tłuszczu, jako paliwa i przekształcanie go w energię zamiast korzystania z glukozy. Dziesiątki badań wykazały, że dieta ketogeniczna jest skutecznym narzędziem w leczeniu otyłości, oraz przyspieszeniu utraty masy ciała, a także w leczeniu problemów hormonalnych w tym niepłodności czy tez braku miesiączki u młodych kobiet z reguły odchudzających się i u anorektyczek.

Co możesz jeść na KETO diecie?

Będąc na diecie ketogenicznej możesz jeść wszystko co do tej pory wprowadzając tylko niewielkie zmiany w ilościach, zmniejszając węglowodany do około 5-15 % codziennego żywienia i zwiększając ilość warzyw do 60-70% w ty na ciepło w zależności od sezonu lato-zima od 20-30% z całości warzyw. Do tego niewielka ilośc owoców, szczególnie, jako desery i na II śniadanie lub podwieczorek. Czasami podczas obiadu na II danie bądź jako zupa np. chłodnik.

Okazuje się, ze możesz jeść naprawdę smaczne, zdrowe posiłki i nie chodzić głodna, a do tego schudnąć. Możesz być wegetarianką i stosować dietę keto, możesz jeść do syta i dalej utrzymywać odpowiednią masę ciała lub chudnąć w zależności od potrzeby, poprzez pobudzanie odpowiedniej przemiany materii, stosowanie odpowiedniego łączenia pokarmów lub ich rozdzielania oraz eliminację nadmiaru niektórych z nich z diety i zastępowanie ich innymi.

Psychoterapia i praca nad zmianą przekonań, nawyków oraz motywacja wewnętrzna

Czasami rozstanie się z pewnymi pokarmami, nie pozwala nam pozwolić sobie na zrzucenie zbędnych kilogramów. W tym momencie proponuję moim pacjentkom – klientkom, co można z tym zrobić i czego pragną w zamian. Często pracujemy nad zmianami upodobań dietetycznych, przekonań do pewnych składników np. nad pozytywnym nastawieniem do tłuszczy (szczególnie nienasyconych lecz nie tylko)  oraz nad zmianą nawyków w podświadomości, na które wcześniej wyrażono zgodę.

Takie działanie poprzez motywację wewnętrzną jest najskuteczniejsze i przynosi wspaniałe rezultaty w tym, aby wytrwać w swoich postanowieniu i nie tracić swojego celu z oczu.

Kiedy na swoich konsultacjach rozmawiam z młodymi kobietami w wieku 16-19 lat, które mają zbyt niska masę ciała, ich skupienie oscyluje wyłącznie na liczeniu kalorii, bez zastanowienia się na tym, jakie składniki tak faktycznie spożywają. Kiedy rozmawiam o tłuszczach, wiedze bunt w oczach i słyszę słowa „nigdy w życiu”. Kiedy przedstawiam korzyści węglowodanów oraz tłuszczy, na logię same wybierają tłuszcze. Dlaczego?

Właśnie nie ma okresu, są różne problemy hormonalne, wypadają włosy, łamią się paznokcie lub są brzydkie, są dreszcze i jest zimno w ciele, co mówi nam o braku energii. Jeśli brakuje energii, to może oznaczać, że jest za mało tłuszczy oraz węglowodanów również.  Aby zrealizować swój cel i poprawnie wejść w stan ketozy, należy ograniczyć spożycie węglowodanów i w tym samym czasie, zwiększyć konsumpcję zdrowych tłuszczów takich jak olej MCT.

Z reguły dogadujemy się i stopniowo krok po kroku, w codzienne żywienie wprowadzane są stopniowe zmiany.  Młode kobiety na granicy anoreksji, z reguły nie przychodzą same, lecz z rodzicami. Często dodatkowo mamy problem z psychiką i brakiem akceptacji samej siebie u takiej osoby oraz coraz częstszymi, nasilającymi się konfliktami z mamą lub tatą w domu rodzinnym.

Wszystkie te problemy, jako specjalista medycyny naturalnej, naturoterapeuta i psychoterapeuta, rozwiązuję na kolejnych spotkaniach z psychodietetyki.

Co to jest “makro” i co o Keto Diecie mówią badania naukowe?

W diecie ketogenicznej istnieje kilka zasad żywieniowych. Jedną z najprostszych i najważniejszych jest liczenie makroskładników. Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów tak, aby Twój organizm nauczył się jak “przełączyć” się z używania glukozy jako głównego źródła paliwa na stosowanie tłuszczów.

Makroskładniki to po prostu ilość tłuszczu, białka i węglowodanów, które zjadasz w zakresie swojego dziennego spożycia kalorycznego.

● 1 gram tłuszczu to 9 kcal

● 1 gram białka to 4 kcal

● 1 gram węglowodanów to 4 kcal

Patrząc na powyższe wyniki, do wytworzenia energii oraz budulca ciała, potrzebujesz spożywania objętościowo znacznie mniej jedzenia, gdyż tłuszcze dadzą Ci znacznie więcej niezbędnej energii do życia, trawienia i przeprowadzenia wszelkich procesów metabolicznych w organizmie. To, dlatego tez, jednym z powodów jest fakt, iż rosół jest jedną z najsłynniejszych pierwszych zup w rekonwalescencji, dla osłabionego pacjenta. Czy zastanawiasz się czasem nad tym?

Badania naukowe wykazały, że diety wysokotłuszczowe przyczyniają się do większej utraty masy ciała niż tradycyjne, zbyt często i błędnie zalecane przez otoczenie – diety niskotłuszczowe. Taka niskotłuszczową dieta bądź głodówkami, można sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku.
Ponadto pamiętaj, że dieta ketogeniczna zapewnia wiele korzyści zdrowotnych takich jak zwiększenie życiowej energii, poprawę nastroju i stanu układu nerwowego oraz mózgu, polepszenie koncentracji i pamięci. Może przynosić również terapeutyczną ulgę w procesach opóźniania starzenia się organizmu poprzez „zasuszanie” komórek z coraz mniejsza produkcją w organizmie kolagenu i bez dostawy odpowiedniej ilości tłuszczy ( zbyt dużo odtłuszczonych pokarmów zjadamy) oraz w chorobach hormonalnych, takich jak Alzheimer, Parkinsona, epilepsja ( padaczka), dziecięce porażenie mózgowe, autyzm, ADHD,  czy też cukrzyca, nowotwory i wiele innych chorób.