Omega-3

Omega-3

Omega 3 spełniają bardzo ważną i decydującą rolę w funkcjonowaniu mózgu – są wysoce skoncentrowane w mózgu, okazują się szczególnie ważne dla jego sprawności i behawioralnej funkcji (mają wpływ na zachowanie człowieka). Stwierdzono, iż niemowlęta, które nie dostawały od ich matek podczas ciąży czy podczas karmienia piersią wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych Omega3, są zagrożony w rozwijaniu mózgu, wzroku i są zagrożone chorobami układu nerwowego. Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne do normalnego wzrostu (u dzieci) i rozwoju organizmu, jego narządów wewnętrznych oraz regeneracji komórek. Obszerne badania wskazały, że kwasy tłuszczowe Omega 3 mają zdolność zmniejszania stanów zapalnych i zapobiegają pewnym chronicznym chorobom takim jak choroba serca i artretyzm. Duża obecność Omega3 w organizmie wspomaga łagodzić stany zapalne np. reumatoidalne zapalenie stawów, gościec mięśniowy, ból kości itp.

Zbliżają się święta a wraz z nimi okres pysznych świątecznych potraw. Również w tym czasie Pogotowie Ratunkowe ma więcej pracy niż zwykle, z uwagi na zatrucia pokarmowe , zawały serca, udary czy wylewy krwi do mózgu. Lepiej zapobiegać chorobom, niż  liczyć na to, że akurat nas lub naszych najbliższych to nie spotka. Postanowiłam sięgnąć do dawnego opracowania o kwasach tłuszczowych Omega 3.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to podstawowe kwasy tłuszczowe, które posiadają duże znaczenie dla podstawy zdrowia ludzkiego. Opracowania naukowe sugerują, że kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą być pomocne wspomaganiu wielu chorób. Najwięcej dowodów zebrano dla wspomagania leczenia chorób serca i ich usuwaniu ich przyczyn.

Omega3 mają ważną i decydującą rolę w funkcjonowaniu mózgu – są wysoce skoncentrowane w mózgu, okazują się szczególnie ważne dla jego sprawności i behawioralnej funkcji (mają wpływ na zachowanie człowieka). Stwierdzono, iż niemowlęta, które nie dostawały od ich matek podczas ciąży czy podczas karmienia piersią wystarczającej ilości  kwasów tłuszczowych Omega3,  są zagrożony w rozwijaniu mózgu, wzroku i są zagrożone chorobami układu nerwowego.  Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne do normalnego wzrostu (u dzieci) i rozwoju organizmu, jego narządów wewnętrznych oraz regeneracji komórek.
Obszerne badania wskazały, że kwasy tłuszczowe Omega 3 mają zdolność zmniejszania stanów  zapalnych i zapobiegają pewnym chronicznym chorobom takim jak choroba serca i artretyzm. Duża obecność Omega3 w organizmie wspomaga łagodzić stany zapalne np. reumatoidalne zapalenie stawów, gościec mięśniowy, ból kości itp.

Zdrowa dieta powinna składać się ze stosunku kwasów tłuszczowych tak jak 1:4. Oznacza to że kwasów tłuszczowych omega6 powinno być  4 razy mniej w diecie niż kwasów tłuszczowych omega3. Czyli stosunek Omega 6 do Omega 3 w żywieniu powinien wynieść jak 1:4. Czy codziennie odżywiamy się właśnie w ten sposób?

Okazuje się, że dieta śródziemnomorska składa się ze zdrowszego bilansu między  kwasami tłuszczowymi omeg6 i omega3. Wiele badań naukowych wykazało, że ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską (szczególnie na Krecie) mają mniejsze prawdopodobieństwo do rozwoju chorób serca. Śródziemnomorska dieta zawiera małe ilości mięsa ( zawiera ono kwasach tłuszczowych omega6) i podkreśla jedzenia bogate w kwasach tłuszczowych Omega3. Dieta ta zawierająca całe ziarna, świeże owoce i rośliny, ryba, oliwa z oliwek, czosnek, jak również umiarkowana konsumpcja czerwonego wina.

Omega 3 może zapobiegać i wspomagać leczenie w wielu przypadkach chorobowych:

1/ Omega 3 pomaga obniżać wysoki cholesterol

Osoby stosujące dużo olejów rybnych omega3 w swojej diecie oraz stosujące śródziemnomorską dietę, mają wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL. Jest on podobny do wyników osób stosujących śródziemnomorską dietą oraz do plemiona Eskimosów.
Eskimosi w tradycyjnym żywieniu zużywają wysokie ilości kwasów tłuszczowych omega3 jedząc wyłącznie tłuste ryby – mają wynika badań o podwyższonym dobrym cholesterolu HDL,  mają w badaniach zmniejszone trójglicerydy (tłuste lipidy – substancje, które krążą w krwi).
Proponowane jest również połączenie kwasów tłuszczowych omega3 z innymi substancjami odżywczymi m.in: witamina C (C 1000, C Plus), Triple Potency Lecithin, L-Lysine, koenzym Q10, witamina E, beta karoten i selen.

2/ Choroba serca a Omega 3

Jedną z najlepszych dróg, by pomóc i zapobiegać chorobom serca to zastosowanie nisko-tłuszczowej diety i zmniejszenie jedzenia bogatego w tłuszcz nasycony omega6 i trans tłuszcze (oleje spalone na patelni lub na grillu lub w margarynie) tymi tłuszczami, które są bogaty w jedno-nienasycone tłuszcze i zawierających kwasów tłuszczowych omega 3. Naukowcy sugerują, że EPA i DHA w oleju rybim pomagają  zmniejszyć czynniki ryzyka dla choroby serca zawierającej wysoki cholesterol i wysokie ciśnienie krwi. Jest też dowód na to, że te substancje mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy tętnic przez hamowanie rozwoju płytki i skrzepów krwi, chroniąc przed zatkaniem się arterii i tworzeniem czopów. Obserwacje chorych na atak serca dowiodły, że codzienne zastosowanie  3 kapsułek Omega3 stanowczo zmniejsza ryzyko śmierci, oddala dalsze ataki serca i poprawia jego pracę.
Dalsze badanie wciąż trwają. Kilku badaczy proponuje połączenie kwasów tłuszczowych omega3 z innymi substancjami odżywczymi dla serca, a mianowicie: koenzym Q10 z witamina E, beta karoten i selen, witamina C (C 1000, C Plus) – patrz PRODUKTY >>

3/ Udar mózgu i wylew – profilaktyka Omega3

Z badań wynika, że jedzenie co najmniej dwóch tłustych ryb w tygodniu może zmniejszyć ryzyko udaru do 50%. Przekonywujący dowód naukowy sugeruje, że szybkie zastosowanie 3 kapsułek Omega3 (przede wszystkim w pierwszym rzędzie od ryby), pomaga ochronić od razu udar mózgu  spowodowany przez zaczopowanie arterii – nagromadzenie płytki i skrzepy krwi w arteriach w mózgu.
Jednakże ludzie, którzy jedzą więcej niż trzy gramy omega3 na dzień  posiadający szczególnie grupę krwi “0” , mogą zbytnio rozrzedzać krew i mogą być zwiększać ryzyko krwotoków – potencjalnie śmiertelnego typu urazu (w wyciekach mózgu albo wylewach). Stąd ważna jest dbałość również o silne i elastyczne naczynia krwionośne. Konieczna jest ochronna profilaktyka C Plus dla wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych np. stosujemy suplement C Plus.

4/ Cukrzyca

Ludzie z cukrzycą mają skłonność do wysokiego poziomu trójglicerydów i niskiego poziomu HDL (“dobry” cholesterol). Omega3 z ryb wspomaga obniżanie poziomu trójglicerydów i podnosi HDL. Zatem osoby z cukrzycą mogą korzystać wzbogacając dietę  w suplementy, które zawierają DHA i EPA czyli Omega3.

5/ Strata wagi – odchudzanie

Wielu ludzi, którzy mają nadwagę cierpi jednocześnie na podwyższony poziom cukru we krwi, cukrzyca i wysoki cholesterol. Badania naukowe sugerują, że ludzie posiadający nadwagę, którzy stosują program straty wagi zawierający ćwiczenia,  skłaniają się, by osiągnąć lepszą kontrolę przez cukru we krwi i poziomu cholesterolu stosując jednocześnie dietę bogata w omega3.

6/ Artretyzm  – profilaktyka Omega 3

Najwięcej klinicznych opracowań badających użycie suplementów kwasu tłuszczowego Omega3, jest w kierunku artretyzmu, ponieważ zespół stanów zapalnych  skupił się prawie całkowicie na reumatoidalnym artretyzmie. Kilka artykułów przeglądających badanie w tym obszarze podsumowuje ten fakt, że suplementy kwasu tłuszczowego Omega3 mogą zmniejszać ból stawów, spadek porannej sztywności. Dzięki temu warto uwzględnić redukcję ilości lekarstw farmakologicznych, jakie wcześniej potrzebowali ludzie z reumatoidalnym artretyzmem.

W dodatku, badania laboratoryjne sugerują, że dieta bogata w Omega3 ( i niski poziom kwasach tłuszczowych omega6) może przynieść korzyści ludziom z innymi stanami chorób zapalnych, takie jak zapalenie kości i stawów. Faktycznie, kilka prac naukowych badających próbki zawierające  komórki chrząstki udowodniły, że Omega3 zmniejsza zapalenie i zmniejsza działalność specjalnych enzymów, które niszczą chrząstkę.

7/ Osteoporoza – wpływ omega 3 na wzrost gęstości kości

Badania naukowe sugerują, że poziom Omega3 a szczególnie wzrost EPA w ciele, zwiększają poziom depozytu wapnia  w kościach i wzmacniają twardość kości. W dodatku, zasugerowano też, że ludzie którzy wykazują niedobór pewnych podstawowych kwasów tłuszczowych – szczególnie EPA i gamma – linolenic kwaśny GLA)  – są prawdopodobniej bardziej skłonni do strat wapnia w kościach niż te z normalnym poziomem tych kwasów tłuszczowych.
W badaniu ponad 65 kobiet  z osteoporozą, podając OMEGA3 a w nim EPA i suplementy GLA (znajdują się  w Evening Primrose Oil)doświadczyli znacząco mniej straty tkanki kostnej przez ponad trzy lata badań, niż u tych kobiet, którym zostało podane placebo.   Dużo tych kobiet  suplementujących Omega3 i GLA doświadczyła wzrost w gęstości kości.  GLA znajdują się  w Evening Primrose Oil >>  Warto również dodać  do diety Strong  Bones Plus >>

8/ Astma

Wstępne badanie sugerują, że suplementy kwasu tłuszczowego Omega 3 może zmniejszyć zapalenie i polepszyć funkcję płuc w u dorosłych z astmą. Podczas badania 29 dzieci z astmą, u tych które dostawały przez 10 miesięcy suplementy oleju ryby Omega3 bogate w EPA i DHA, osiągnięto wyraźną poprawę w ich symptomach. Wyniki te porównano z badaniami dzieci, które w tym okresie brały pigułkę placebo.  Kwasów tłuszczowych omega6 (występują w mięsie) mają przeciwny skutek: one sprzyjają powiększaniu się stanów zapalnych i pogarszaniu oddechowej funkcji płuc.

9/ Depresja na tle braków żywieniowych

Ludzie, którzy nie dostają wystarczających ilości kwasów tłuszczowych Omega3 albo nie utrzymują zdrowego bilansu  omega 3 do  kwasów tłuszczowych omega6  w diecie,  mogą mieć zwiększone ryzyko do powstawania depresji czy agresji w stosunku do otoczenia. Kwasy tłuszczowe Omega3 są ważnymi komponentami błon komórki nerwowej. Sprawiają one, że komórki nerwowe komunikują się z sobą,  co pozwala na utrzymanie dobrego zdrowia naszego mózgu i umysłu. W badaniu pacjentów hospitalizowanych na depresję, poziom kwasów tłuszczowych Omega3 w organizmie był bardzo niski w  stosunku do omega6 ,który był szczególnie wysoki. W badaniu ludzi z depresją, którzy zastosowali zdrową dietę składającą się z tłustych ryb  dwa – trzy razy w tygodniu przez ok. 5 lat, doświadczyło znaczącej redukcji w uczuciach depresji i agresji. Należy w tym miejscu wspomnieć, że na efekty należy czekać przez kilka miesięcy wzbogacania diety w kwasy tłuszczowe omega 3.
Współczesny człowiek nauczył się leczyć szybko – już teraz i  ” na skróty” lekami farmakologicznymi, zapominając najczęściej o usuwaniu najważniejszych przyczyn niedożywienia i braku w diecie cennych składników odżywczych.

Maniakalny / Depresja ( Dwubiegunowość choroby)
W badaniu 30 ludzi w maniakalnej depresji, ci którym zostały podane kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA)  w połączeniu z ich lekarstwami stabilizującymi nastroje,  przez cztery miesiące kuracji doświadczyli mniejszej huśtawki nastrojów i powtarzania się albo depresji albo manii niż ci pacjenci, którzy otrzymali placebo. Podobne duże badanie jest aktualnie przeprowadzane w Uniwersytecie Kalifornii – Los Angeles Szkoła Medycyny. Na wyniki musimy poczekać kilka miesięcy.

10/ KONCENTRACJA I NAUKA U DZIECI
Deficyt uwagi / Nadruchliwość, brak koncentracji (autyzm, ADHD)

Dzieci z autyzmem i ADHD mogą mieć niskie poziomy pewnych podstawowych kwasów tłuszczowych Omega3 (zawierających EPA i DHA) w ich organizmie. W badaniu prawie 100 chłopców, chłopcy z niższym poziomem kwasów tłuszczowych omega3 potrzebowali więcej czasu na naukę i wykazywali więcej behawioralnych problemów (takie jak zmiany nastroju i niepokój podczas snu) niż chłopcy z normalnym poziomem kwasu tłuszczowego omega3.
W badaniach na zwierzętach w diecie obniżono poziomy kwasów tłuszczowych omega3  i uzyskano ich niski poziom w organizmie po to, aby obniżyć koncentrację pewnych substancji chemicznych mózgu (takich jak dopamina i serotonina) związanych z koncentracją/uwagą, motywacją i spokojnym snem.
Badania nad działaniem suplementów omega3 w celu wspomagania leczenia symptomów autyzmu czy ADHD nadal są przeprowadzane, ale już potwierdzono, iż zastosowanie kwasach tłuszczowych omega3 w pożywieniu jest sensownym wspomaganiem leczenia osób z autyzmem i ADHD.

11/ Anoreksja (intensywne odchudzanie się)

Badania naukowe nad Omega 3 sugerują, że ludzie i kobiety z anoreksją  mają niższy niż optymalny kwasów tłuszczowych Omega 3 i GLA. Aby zapobiec komplikacjom z podstawowych przyczyn braku kwasów tłuszczowych Omega 3 i GLA, eksperci zalecają program pożywienia dla anoreksji nervosa,  bogaty w jedzenia ryba, warzyw, pestek bogatych w olej rośliny oraz jedzenie mięsa ryby – czyli rożnych składników Omega 3, GLA i w niewielkich ilościach Omega6.

12/ Choroby skóry, łuszczyca i trądzik

W jednym badaniu na 13 ludziach ze szczególną wrażliwością na słońce znane jako zapalenie skóry od światła, efekt zastosowania suplementów oleju ryby Omega3 był widoczny znacząco, zmniejszając wrażliwość skóry na promienie UV.
W innym badaniu 40 ludzi z łuszczycą, którym podawano lekarstwa i suplementy Omega 3 (EPA), osiągnięto lepsze efekty lecznicze, niż u osób, którym podawano wyłącznie same lekarstwa. W dodatku, wielu klinicystów wierzy, że kwasy tłuszczowe omega3 są pomocne w leczeniu trądzików.

13/ Zapalna choroba jelita  i Leśniowskiego-Cronina

Kiedy kwasów tłuszczowych omega3 dodamy do lekarstwa – do sulfasalazine (standardowe lekarstwo dla IBD), można zmniejszyć symptomy choroby Crohna i wrzodowego zapalenia okrężnicy – dwa typy IBD.

14/ Plamkowa  – degeneracja choroba narządu wzroku ( zaćma)

Ankieta blisko 3000 osób w wieku 49 lat,  które w swojej diecie stosowały więcej ryb wykazała mniejsze prawdopodobieństwo choroby degeneracyjnej oczu, która może postępować do ślepoty. W diecie osób,  które stosowały mniej tłuszczą omega 3 z ryby, zagrożenie chorobą degeneracyjną było dużo większe.
Inne większe badanie potwierdza, że EPA i DHA z  olejów rybnych Omega 3, cztery albo więcej razów stosowanych w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko rozwijania plamkowej degeneracji oka czyli zaćmy.

15/  Ból miesiączkowy

W badaniu prawie 200 duńskich kobiet, te z najwyższym dietetycznym poziomem kwasów tłuszczowych omega3 miały najłagodniejsze symptomy podczas menstruacji.

16/  NOWOTWORY

a/ Rak jelita

Zużywanie znaczących ilości pożywienia bogatego w kwasy tłuszczowych omega3 wykazuje wyraźne zmniejszenie ryzyka raka jelita. Na przykład, Eskimosi, którzy zjadają dużo ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega3, mają bardzo niską zapadalność na choroby nowotworowe.
Badania na zwierzętach i badanie laboratoryjne potwierdziły, że kwas tłuszczowych omega3 zapobiega rozwojowi raka jelita, ale kwasów tłuszczowych omega6 (pochodzą z mięsa) promują wzrost guzów jelita. Codzienna konsumpcja Omega3 (EPA i DHA) spowalnia i odwraca proces choroby nowotworowej.

b/ Rak piersi

Chociaż nie wszyscy eksperci zgadzają się z tym, wyniki badan wskazują na to, że kobiety które regularnie zużywają jedzenia bogate w kwasy tłuszczowe omega3 przez wiele lat, mają mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi. W dodatku, ryzyko umieralności na raka piersi może być znacząco mniejsze dla tych kobiet, które jedzą duże ilości omega3 z ryb i brązowego wodorostu morza spożywanego w dużej ilości w Japonii – Laminaria digitata

To jest szczególnie prawdziwe między kobietami, które przedkładają ryby za mięso. Bilans między kwasami tłuszczowymi omega6 i omega3 wpływa na ważną rolę w rozwoju i wzroście raka piersi lub jego zapobieganiu. Warto wspomnieć, że omega6 do omega3 powinna być w stosunku 1:4.
Dalsze badanie są potrzebne. Na przykład, kilku badaczy proponuje połączenie kwasów tłuszczowych omega3 z innymi substancjami odżywczymi mianowicie: witamina C (C 1000, C Plus), koenzym Q10 z witamina E, beta karoten i selen. Są oni w stanie udowodnić, że zestaw taki jest szczególne wartościowy dla zapobiegania i leczenia rakowi piersi.

c/ Rak prostaty

Laboratorium i badanie nad zwierzętami wskazują, że kwasów tłuszczowych omega3 a szczególnie: DHA i EPA,  mogą zahamować wzrost raka prostaty!!!
Podobnie, oparto badania na pewnej grupie ludzi, aby udowodnić, że niskotłuszczowa dieta z dodatkiem  kwasów tłuszczowych omega3 z ryby  zapobiegają rozwojowi raka prostaty. Podobnie jak w przypadku raka piersi, właściwy bilans omega3  do  kwasów tłuszczowych omega6 (z mięsa)  wykazuje szczególne znaczenie dla zmniejszania ryzyka raka.
Również sugeruje się połączenie omega 3 z innymi ważnymi składnikami takimi jak cynk, selen, palma sabalowa czy likopen.

d/ Inny
Chociaż dalsze przeprowadzanie badań jest potrzebne, wstępny dowód naukowy sugeruje, że  kwasy tłuszczowe Omega3 są bardzo pomocne w ochronie organizmu od pewnych infekcji,  wrzodów, od bólu głowy, migreny, chroni przed rozedmą płuc, łuszczycą, jaskrą, chorobę Lyme, reumatyzmem, zespołem chorób metabolicznych i przed atakami depresji.

Więcej szczegółów na temat kwasów tłuszczowych OMEGA 3 tutaj >>

Podsumowanie

Kwasy omega 3 nie są produkowane przez nasz organizm, dlatego muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Omega 3 znajduje się w rybach oraz pewnych olejach rośliny np. w oleju lnianym. Możemy je dostarczać w postaci skoncentrowanej w suplementach Omega 3 firmy CaliVita >>

Znajduje się tez w suplemencie Cholestone >>

Ponieważ nasza codzienna dieta nie obfituje w świeże ryby ani oliwki, suplementy z oleju ryby Omega3 zawierające bogactwo EPA i DHA zostały opracowane właśnie w tym celu, by zmniejszyć formy złego cholesterolu LDL  i trójglicerydów.

UWAGA!

1/ Anty-zakrzepowe lekarstwa
Omega3 może zwiększyć anty-zakrzepowe działanie krwi podobnie jak aspiryny albo Warfarin (po operacjach serca). Kiedy połączenie kwasów tłuszczowych omega3 i aspiryna  może właściwie być pomocne pod pewnymi okolicznościami (takie jak choroba serca). Łączenie tych produktów powinno odbywać się pod kierownictwem i nadzorem twojego kardiologa – healthcare.

2/ Cyclosporine
Biorąc  kwasów tłuszczowych omega 3 podczas cyclosporine terapii może zmniejszyć toksyczne efekty uboczne leku takie jak wysokie ciśnienie krwi i uszkodzenie nerki związane z cyclosporine stosowanym u pacjentów po przeszczepie.

3/ Etretinate i Aktualne Steroidy
Dodatek  kwasów tłuszczowych omega3 ( szczególnie EPA) do zasady higieny leku etretinate i aktualne kortykosterydy mogą zmniejszyć symptomy łuszczycy.

4/ Zmniejszanie zapotrzebowania na lekarstwa obniżające cholesterol.
Idąc za  wskazówkami żywieniowymi, zwiększającymi zawartość ilości  kwasów tłuszczowych omega3 w diecie i redukującymi omega6 w stosunku do omega3, można obniżyć cholesterol i zmniejszyć dawki lub wyeliminować lekarstwa znane jako “statins”  – statyny takie jak atorvastatin, lovastatin i simvastatin.

5/ Niesteroidowe anty-zapalne Leki ( NSAIDs)
W badaniu na zwierzętach, zastosowanie w ich diecie Omega3  zmniejszyło ryzyko wrzodów powodowanych lekami  steroidowymi przeciwzapalnymi ( NSAIDs). Ciągłe badania są potrzebne, by ocenić, czy kwasów tłuszczowych omega 3 miałoby te same pozytywne skutki u ludziach.

===============

Bibliografia:

Albert CM, Hennekens CH, O’Donnell CJ, al et. Konsumpcja ryby i ryzyko nagłej sercowej śmierci. JAMA . 1998; 279 ( 1): 23 – 28.
Alaska Andreassen, Hartmann, Offstad junior, Geiran Zero, Kvernebo K, profilaktyka Simonsen S. Hypertension z 3 kwasami tłuszczowymi omega w odbiorcach przeszczepu serca. Junior Jestem Coll Cardiol. 1997; 29:13 24 – 1331.
Angerer P, von Schacky C. 3 kwasów tłuszczowych polyunsaturated n i sercowo-naczyniowego systemu. Mruknij Opin Lipidol . 2000; 11 ( 1): 57 – 63.
Anty M, Armelau F, Marra G, al et. Skutki różnych dawek oleju ryby na odbytniczym rozmnażaniu komórki w pacjentach z sporadycznymi okrężniczymi gruczolakami. Gastroenterologia . 1994; 107 ( 6): 1892 – 1894.
Arnold LE, Kleykamp D, Votolato N, Gibson Royal Air Force, łącze Horrocks L. Potential między dietetycznym wlotem kwasu tłuszczowego i zachowania: badanie pilota lipidów surowicy w uwaga – deficyt nadczynność nieporządku. Junior Dziecko Adolesc Psychopharmacol . 1994; 4 ( 3): 171 – 182.
Aronson WJ, Glaspy JA, Reddy ST, Reese D, Heber D, Bagga D. Modulation 6 stosunków polyunsaturated 3 omega / omega z dietetycznymi olejami ryby w ludziach z rakiem prostaty. Urologia . 2001; 58 ( 2): 283 – 288.
Badalamenti S, Salerno F, Lorenzano E, al et. Nerkowe Skutki Dietetycznego Uzupełnienia Z Olejem Ryby w Cyclosporine Potraktowanych Żywszych Pacjentach Przeszczepu. Hepatol . 1995; 2 ( 6): 1695 – 1701.
Belluzzi, Boschi S, Brignola C, Munarini, Cariani C, kwasy tłuszczowe Miglio F. Polyunsaturated i zapalna choroba kiszki. Jestem junior Clin Nutr . 2000; 71 ( suppl): 339S – 342S.
Belluzzi, Brignolia C, Campieri M, Pera, Boschi S, Miglioli M. Effect jelitowy – pokrytego przygotowania oleju z ryb na nawrotach w chorobie Crohn. Nowy Engl junior Med. 1996; 334 ( 24): 1558 – 1560.
Boelsma E, Hendriks HF. Troska skóry Roza L. Nutritional: skutki zdrowia mikroelementów i kwasów tłuszczowych. Jestem junior Clin Nutr . 2001; 73 ( 5): 853 – 864.
Bonaa KH, Bjerve KS, Nordoy A. Docosahexaenoic i kwasy eicosapentaenoic w plazmie fosfolipidy rozbieżnie są łączone z lipoproteiną dużej gęstości w ludziach. Arterioscler Thromb . 1992; 12 ( 6): 675 – 681.
Brązowy DJ, Dattner JESTEM. Podejścia Phytotherapeutic do wspólnych dermatologicznych warunków. Łuk Dermtol . 1998; 134: 1401 – 1404.
Caron MF, Biała CM. Ocena własności antihyperlipidemic dietetycznych suplementów. Farmakoterapia . 2001; 21 ( 4): 481 – 487.
Cellini M, Caramazzu N, Mangiafico P, Possati GL, Caramazza R. Fatty kwaśne użycie w jaskrowym optycznym traktowaniu choroby nerwowej. Acta Ophthalmol Scand Suppl . 1998; 227: 41 – 42.
Cho E, Powieszony S, WC Słonki Catoptrophorus semipalmatus, Spiegelman D, Rimm EB, Seddon JM, al et. Przyszłego badania dietetycznego tłuszczu i ryzyka pełnoletni opowiedziana plamkowa degeneracja. Jestem junior Clin Nutr . 2001; 73 ( 2): 209 – 218.
Connor SL, Connor MY. Są oleje ryby korzystne w zapobieganiu i traktowaniu wieńcowej choroby arterii? Jestem junior Clin Nutr. 1997; 66 ( suppl): 1020S – 1031S.
Curtis CL, Hughes CE, Flannery CR, Mały CB, Harwood JL, 3 kwasów tłuszczowych Caterson B. N szczególnie moduluje kataboliczne czynniki włączone w stawowej degradacji chrząstki. Junior Biol Chem . 2000; 275 ( 2): 721 – 724.
Danao – Camara TC, Shintani TT. Dietetyczne traktowanie zapalnego artretyzmu: sprawozdania przypadku i recenzja literatury. Hawaje Med junior . 1999; 58 ( 5): 126 – 131.
Davidson MH, Maki KC, Kalkowski junior, Schaefer EJ, Torri SA, Drennan KB. Skutki kwasu docosahexeaenoic na lipoproteinach surowicy w pacjentach z połączonym nadmiarem lipidów we krwi. Dobrał losowo, podwójnie – ślepa, placebo skontrolowana próba. Junior Jestem Coll Nutr . 1997; 16: 3:23 6 – 243.
de Deckere EAM. Możliwy korzystny skutek 3 kwasów tłuszczowych polyunsaturated ryba i n ryby w piersi i raku colorectal. Eur junior Rak Prev . 1999; 8:21 3 – 221.
de Logeril M, Salen P, Marcin JL, Monjaud ja, Delaye junior, dieta Mamelle N. Mediterranean, tradycyjne czynniki ryzyka i tempo sercowo-naczyniowych komplikacji po odnoszącym się do mięśnia sercowego zawale: końcowe sprawozdanie Badania Serca sejmu Lyon. Krążenie . 1999; 99 ( 6): 779 – 785.
Dichi ja, Frenhane P, Dichi JB, Correa CR, Angeleli AY, Bicudo MH, al et. Porównanie 3 kwasów tłuszczowych omega i sulfasalazine w wrzodowym zapaleniu okrężnicy. Odżywianie . 2000; 16:87 – 90.
Edward R, Peet M, Rodzaj wozu junior, Horrobin D. Omega – 3 poziomów kwasu tłuszczowego polyunsaturated w diecie i w czerwonych błonach komórki krwi przygnębionych pacjentów. Junior oddziałują na Disord . 1998; 48 ( 2 – 3): 149 – 155.
Tłusta konsumpcja ryby i niedokrwiona miejscowo śmiertelność choroby serca w starszych dorosły: Sercowo-naczyniowego badania serca. Przedstawił w amerykańskim Stowarzyszeniu Serca jest 41st roczna konferencja na sercowo-naczyniowej epidemiologii choroby i zapobiegawczy. AHA. 2001.
Fenton WS, Dicerson F, Boronow junior, al et. Placebo skontrolowało próbę 3 kwasu tłuszczowego omega ( eicosapentaenoic etylu kwaśny) uzupełnienie dla pozostałych symptomów i kognitywny zmniejszenia w schizofrenii. Jestem junior Psychiatria . 2001; 158 ( 12): 2071 – 2074.
Obywatel VL, Meydani M, Yong S, Pyle junior, Flanigan RC, Wody WB, Wojcik EM. Prostatyczne poziomy kwasów tłuszczowych i histopatologii zlokalizowanego raka prostaty. Junior Urol. 2000; 164 ( 6): 2168 – 2172.
Friedberg CE, Janssen MJ, Heine RJ, Grobbee DE. Olej ryby i kontrola glycemic w cukrzycy: meta – analiza. Troska cukrzycy . 1998; 21:49 4 – 500.
Frieri G, Pimpo MT, Palombieri, Melideo D, Marcheggiano, Caprilli R, al et. Kwas tłuszczowy Polyunsaturated dietetyczne uzupełnienie: pomocne podejście do traktowania infekcji pylori Bakterii helicobacter. Re orzecha . 2000; 20 ( 7): 907 – 916.
Geerling BJ, Houwelingen AC, Badart – Smook, Stockbrügger RW, Brummer R – JM. Tłusty wlot i profil kwasu tłuszczowego w fosfolipidach plazmy i tkance tłuszczowej w pacjentach z chorobą Crohn, w porównaniu z kontrolami. Jestem junior Gastroenterol . 1999; 94 ( 2): 410 – 417.
Griffini P, Fehres Zero, Klieverik L, al et. Dietetycznych 3 kwasów tłuszczowych polyunsaturated omega promuje przerzut raka dwukropka w wątrobie szczura. Może Re . 1998; 58 ( 15): 3312 – 3319.
GISSI – Prevenzione Oficerowie śledczy. Dietetyczne uzupełnienie z 3 kwasami tłuszczowymi polyunsaturated n i witamina E po odnoszącym się do mięśnia sercowego zawale: skutki GISSI – Prevenzione próby. Lancet . 1999; 354: 447 – 455
Harfiarz CR, Jacobson DZIĘKUJĘ. Tłuszcze życia: rola 3 kwasów tłuszczowych omega w zapobieganiu wieńcowej choroby serca. Praktykant lekarski łuku Med . 2001; 161 ( 18): 2185 – 2192.
Hibbeln JR. Konsumpcja ryby i główna depresja. Lancet . 1998; 351 ( 9110): 1213.
Hibbeln JR, Salem N, Jr. Dietetyczne kwasy tłuszczowe polyunsaturated i depresja: kiedy cholesterol nie zaspokaja. Jestem junior Clin Orzech . 1995; 62 ( 1): 1 – 9.
Holman RT, Adam CE, Nelson Royal Air Force, al et. Pacjenci z anoreksją nervosa demonstruje braki wybranych podstawowych kwasów tłuszczowych, kompensacyjnych zmian w nieistotnych kwasach tłuszczowych i zmniejszonej płynności lipidów plazmy. Junior Nutr. 1995; 125: 901 – 907.
Der furgonetki Homan Heide JJ, Bilo HJ, Tegzess JESTEM, Donker AJ. Skutki dietetycznego uzupełnienia z olejem ryby na nerkowej funkcji w cyclosporine potraktowanych nerkowych odbiorcach przeszczepu. Transplantacja . 1990; 49:52 3 – 527.
Horrobin DF. Hipoteza fosfolipidu błony jako biochemiczna podstawa dla dot. rozwoju nerwowego pojęcia schizofrenii. Re Schizophr . 1998; 30 ( 3): 193 – 208.
Horrobin DF, Bennett CN. Depresja i dwubiegunowy nieporządek: relacje do osłabionego kwasu tłuszczowego i metabolizmu fosfolipidu i do cukrzycy, sercowo-naczyniowej choroby, odpornościowych anormalności, raka, podstarzałego i osteoporozy. Prostaglandyny Leukot Essent kwasy tłuszczowe. 1999; 60 ( 4): 217 – 234.
Wydrąż PR. Czy możemy polecić olej ryby dla nadciśnienia? Clin Exp Pharmacol Physiol . 1995; 22 ( 3): 199 – 203.
Hrboticky N, Zimmer B, pecet Weber. Alfa – Linolenic kwas zmniejsza lovastatin wywołany wzrost w kwasie arachidonic i wynosi komórkowy i eicosapentaenoic lipoproteiny i docosahexaenoic kwaśne poziomy w Znających się G2 komórkach. Junior Nutr Biochem . 1996; 7:46 5 – 471.
Hu FB, Stampfer MJ, al et Manson JE. Dietetyczny wlot alfa – linolenic kwasu i ryzyka śmiertelnej niedokrwionej miejscowo choroby serca między kobietami. Jestem junior Clin Nutr . 1999; 69:89 0 – 897.
Certyfikat jakości iso H, Rexrode KM, Stampfer MJ, Manson JE, Colditz GA, al et Speizer FE. Wlot 3 kwasów tłuszczowych ryba i omega i ryzyka razu w kobietach. JAMA . 2001; 285 ( 3): 304 – 312.
Jeschke MG, DNA Herndon, Ebener C, Taczka W SPRAWIE, Jauch KW. Żywieniowy wysoki poziom interwencji w witaminach, białku, aminokwasach i 3 kwasach tłuszczowych omega ulepsza metabolizm białka podczas stanu hypermetabolic po cieplnym zranieniu. Łuk Surg . 2001; 136: 1301 – 1306.
Juhl, Marniemi junior, Huupponen R, Virtanen, Rastas M, Ronnemaa T. Effects diety i simvistatin na lipidach surowicy, insulinie i antyutleniaczach w dot. nadmiaru cholesterolu w krwi ludziach; dobrał losowo skontrolowaną próbę. JAMA . 2002; 2887 ( 5): 598 – 605.