+48 509 970 880

Noni, zwana morwą indyjską (Morinda citrifolia L.), to egzotyczna roślina od wieków znana w całej Polinezji. Szczególną popularnością cieszył się cierpki smak noni, który stanowił prawdziwe panaceum. Smak goryczki pełnił niezwykle istotne funkcje antyseptyczne i bioaktywne, pomagając w regulowaniu procesów przemiany materii. Podawano go w celu zniwelowania zaburzeń trawienia, wrzodów, złagodzenia dolegliwości żołądka i dwunastnicy, a także zapobiegając cukrzycy, zapaleniu stawów oraz gorączce [1]. Po gorzkie rośliny sięgano wtedy, kiedy odczuwano np. skutki niestrawności, zaparcia, biegunki czy niedomagania wątroby, trzustki lub jelit.

Naukowcy odkryli, że owoc noni posiada ponad 200 cennych składników, m.in. prokseroninę, enzymy, ligniny i błonnik oraz bioenergię słońca, działającą jak „bioenergoterapeuta” [2]. Ponadto antrachinony zawarte w owocach noni zwiększają sprężystość stawów i tkanki mięśniowej, co chroni przed poczuciem dyskomfortu ciała, a także uelastyczniają skórę, zapobiegając powstawaniu zmarszczek [3][4]. Nienasycone kwasy tłuszczowe nadają cerze blasku i również spowalniają jej starzenie się. L-glutation wykazuje działanie antyoksydacyjne, niszczące wolne rodniki. Zapobiega powstawaniu objawów alergii i nieprawidłowym podziałom komórek. Chroni organizm przed skutkami promieniowania radioaktywnego oraz przed toksycznym
działaniem papierosów i alkoholu [5].

Noni zawiera najwięcej związków irydoidowych spośród poznanych dotychczas roślin [6]. Związki te mają silne właściwości przeciwzapalne [7]. Zawarta w noni skopoletyna zapobiega bólom, a flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne i działają przeciwutleniająco. Damnacanthal pobudza układ odpornościowy do walki ze zmienionymi chorobowo komórkami [8][9][10]. Serotonina wspomaga pamięć i koncentrację oraz zapobiega zaburzeniom psychiki, wspomaga dobre samopoczucie i nastrój oraz przyczynia się do zwiększenia relaksu ciała [11][12]. Takie połączenie składników w idealny kompleks roślinny działa kilka razy mocniej na zasadzie synergii [13]. Do podobnego wniosku doszła dr A. Hirazumi, która zainteresowała się szczególnie produkowanym przez organizm tlenkiem azotu (NO) pod wpływem noni i jego udziałem w funkcjach immunologicznych, w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz w hamowaniu aktywności wirusowo-bakteryjnej [14]. Tlenek azotu (NO) wspomaga działanie rozkurczowe w mięśniach, w sercu, w naczyniach krwionośnych, w jelitach i w płucach oraz podczas menstruacji [15]. Owoc noni działa jak adaptogen [16]. Oznacza to, że jeśli jakiś organ wytwarza nadmiar hormonu, to noni wstrzymuje produkcję nadmiernej ilości i odwrotnie – jeśli jest go za mało, noni wymusza większe wytwarzanie hormonu i pobudza układ hormonalny do pracy [13]. Stąd też również prof. V.Szedlak-Vadocz uważa, że „Naturalni Zabójcy”, czyli „Komórki NK w naszym organizmie, których produkcja jest stymulowana przez noni, są „zielonymi beretami” systemu immunologicznego” [17][18] Jednym słowem – skład chemiczny Morinda citrifolia sugeruje, że mamy do czynienia z prawdziwym panaceum, przez co obecnie noni określa się mianem „aspiryny starożytności” oraz„polinezyjskiej penicyliny”! [19]

mgr Renata Zarzycka (www.klinika-zdrowienia.pl)
terapeuta i coach zdrowia,
doktorantka na WSIiZ w Rzeszowie


Źródła:

1. Nowak D, Gośliński M, Wesołowska A, Berenda K, Popławski C., Effects of Acute Consumption of Noni and Chokeberry Juices vs. Energy Drinks on Blood Pressure, Heart Rate, and Blood Glucose in Young Adults (Wpływ ostrego spożycia soków noni i aronii vs. napojów energetycznych na ciśnienie krwi, tętno i poziom glukozy we krwi u młodych dorosłych), Evid Based Complement Alternat Med. eCollection 2019 Aug 18;2019:6076751. doi: 10.1155/2019/6076751.

2. prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz, Biologicznie aktywne suplementy, Nutrition&Health CaliVita International Poska, Rocznik 9, nr 1 (32), Warszawa 2006, str. 1.

3. Nadiah Abu, Norlaily Mohd Ali, Wan Yong Ho, Swee Keong Yeap, Muhammad Yusran Abdul Aziz, Noorjahan Banu Alitheen, Damnacanthal: A Promising Compound as a Medicinal Anthraquinone (Damnacanthal: Obiecujący związek jako antrachinon leczniczy), Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry – Formerly Current Medicinal Chemistry – Anti-Cancer Agents, Volume 14 , Issue 5 , Université Clermont Auvergne Clermont-Ferrand 2014, DOI:10.2174/18715206113136660366

4. Kim SH, Seong GS, Choung SY., Fermented Morinda citrifolia (Noni) Alleviates DNCB-Induced Atopic Dermatitis in NC/Nga Mice through Modulating Immune Balance and Skin Barrier Function (Fermentowana Morinda citrifolia (Noni) łagodzi atopowe zapalenie skóry wywołane przez DNCB u myszy NC / Nga poprzez modulowanie równowagi immunologicznej i funkcji bariery skórnej), Nutrients. 2020, vol. 18;12(1):249, doi: 10.3390/nu12010249.

5. Anna Bilska, Różne oblicza biologicznej roli glutationu, Postepy Hig Med Dosw 2007; 61, str. 438-453 www.phmd.pl e-ISSN 1732-2693, [publikacja online] http://www.phmd.pl/api/files/view/2179.pdf

6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Morwa_indyjska

7. Katarzyna Karłowicz-Bodalska, Przeciwzapalne właściwości wybranych roślin zawierających związki irydoidowe, Czytelnia Medyczna.pl 2017,Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2017, s. 229-234 | DOI: 10.25121/PF.2017.18.3.229.

8. M.Y. Wanga, Cancer Preventive Effect of Morinda citrifolia (Noni), Department of Pathology, UIC College of Medicine, Rockford, Illinois 1999, [publikacja online] http://www.nonijuicecentral.com/antioxidant.pdf

9. MD. Sultan Ahmad, Cancer preventive Effect of Morinda citrifolia (Noni) fruit juice against the AflatoxinB1-induced genotoxicity in human peripheral lymphocytes in vitro, Department of Zoology, S.N. (P.G.). College, Azamgarh, IOSR Journal of Pharmacy 2012, Vol. 2(2) pp: 228-234, [publikacja online] https://www.renevanmaarsseveen.nl/wp-content/uploads/overig/noni/Cancer%20preventive%20Effect%20of%20Noni.pdf

10. Pakin Sukamporn 1, Pleumchitt Rojanapanthu 2, Gabriel Silva 3, Xiaobo Zhang 4, Wandee Gritsanapan 5, Seung Joon Baek, Damnacanthal and Its Nanoformulation Exhibit Anti-Cancer Activity via Cyclin D1 Down-Regulation (Damnacanthal i jego nanoformulacja wykazują działanie przeciwnowotworowe poprzez obniżenie regulacji cykliny D1), Life Sciences, Volume 152, 1 May 2016, Pages 60-66 DOI: 10.1016/j.lfs.2016.03.038.

11. Mohammad Ali, Mruthunjaya Kenganora, Santhepete Nanjundaiah Manjula, Health Benefits of Morinda citrifolia (Noni): A Review (Korzyści zdrowotne wynikające z Morinda citrifolia (Noni): przegląd), Pharmacognosy and Natural Products, Department of Pharmacology, JSS College of Pharmacy, JSS University, Sri Shivarathreeshwara Nagar, Karnataka, INDIA 2016, [publikacja online] https://phcogj.com/sites/default/files/10.5530pj.2016.4.4.pdf

12. Vijayapandi Pandy, Megala Narasingam, Zahurin Mohamed, Antipsychotic-like activity of Noni (Morinda citrifolia Linn.) in mice (Działanie przeciwpsychotyczne Noni (Morinda citrifolia Linn.) U myszy), BMC Complement Altern Med. 2012, vol. 12: 186, doi: 10.1186/1472-6882-12-186.

13. Synergizm – farmakologia, [publikacja online] https://pl.wikipedia.org/wiki/Synergizm_(farmakologia)

14. Palu, A.K., et al., The effects of Morinda citrifolia L. (noni) on the immune system: Its molecular mechanismsof action, Noni Benefits Research Department,
Tahitian Noni International Research Center, J Ethnopharmacol (2007), DOI: 10.1016/j.jep.2007.10.023 ARTICLE IN PRESS+ModelJEP-4855; No. of Pages 5 [publikacja online] https://www.researchgate.net/publication/5785759_The_effects_of_Morinda_citrifolia_L_noni_on_the_immune_system_Its_molecular_mechanisms_of_action

15. 1998 Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro, Ferid Murad, Nobliści.pl [publikacja online] http://www.noblisci.pl/1998-robert-f-furchgott-louis-j-ignarro-feridmurad/

16. Brett J. West,, Shixin Deng, Fumiyuki Isami, Akemi Uwaya, Claude Jarakae Jensen, The Potential Health Benefits of Noni Juice: A Review of Human Intervention Studies (Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z użycia soku Noni: przegląd badań dotyczących interwencji człowieka), Foods. PubMed 2018 Apr; Vol. 7(4): 58. doi: 10.3390/foods7040058 (publikacja online) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29641454/

17. R. Zarzycka, NONI. Polinezyjski owoc zdrowia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016, ISBN 978-83-65404-51-0, str. 79-81.

18. prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz , NONI – INDIAŃSKA MORWA (Łac. Morinda citrifolia) cz.II, Nutrition&Health CaliVita International Poska, Rocznik 8, nr 2 (31), Warszawa 2005, str. 6.

19. Ji-HoonKangKyung BinSong, Antibacterial activity of the noni fruit extract against Listeria monocytogenes and its applicability as a natural sanitizer for the washing of fresh-cut produce, Food Microbiology, vol. 84, Kidlington Oxford 2019, doi.org/10.1016/j.fm.2019.103260.

Kategorie: Artykuły