Skład chemiczny

Liczni badacze, m.in. Zenk i współpracownicy, wyizolowali składniki z owocu noni oraz stwierdzili, że jest on bogatym źródłem antrachinonów.
Leistner
 wyizolował alizarynę, rubiadunnordamnacanthal morindone i lucidin z hodowli zawiesin komórkowych Morinda citrifolia. W hodowlach tych najbardziej obfitą antrachinową pochodną była morindone.
Inoue i współpracownicy, stosując podobną metodę, wyizolowali oraz określili 6 nowych antrachinonów z noni.

Ze sproszkowanych korzeni Morinda citrifolia, Rusią i współpracownicy wyizolowali 7-hydroksy-8-metoksy-2-metyloantrachi-non. Obfitość antrachinonów w noni wyjaśnia, w jaki sposób owoce i korzenie dostarczały Hawajczykom żółtych i czerwonych farb, ponieważ sam antrachinon jest ważnym surowcem do wyrobu kadziowych barwników.

Oprócz antrachinonów, z liści Morinda citrifolia wyizolowano beta-sitosterol (roślinny sterol) i kwas ursobwy. Olej z nasion owocu zawiera 6,8% kwasu rycynolowego (C18H34O3).
Levand wyizolował z owocu noni beta-D-glukopi-ranozę (pięciooctan), asperubzyd (czterooctan), kwas kapronowy i kwas kaprylowy.

Oto główne składniki Noni:

Skopoletyna
Damnacanthal
Asperulozyd
Różne antrachinony