Tlen w płynie

“Nie znam choroby, u podstaw której nie leżałoby niedotlenienie komórek”– głosi znany biochemik Otto Wartburg, laureat Nagrody Nobla.

Co to jest?
Bez smaku, zapachu, koloru i nie ma bez niego życia? Jest to tlen, który jest, być może, jednym z najbardziej powszechnych pierwiastków obecnych na Ziemi.
Np. spójrzmy we wnętrze naszego ciała. Ludzki organizm składa się z 4 głównych pierwiastków: w 65% – z tlenu, 18% – z węgla, 10% – z wodoru i w 3% – z azotu. W powietrzu jest tylko 0,03% CO2. Tak więc wydawać się może, że nie powinniśmy odczuwać jego braku. A może jednak?
Tlen można odnaleźć na Ziemi w kilku postaciach (powietrze, woda, roślinność, świeże pożywienie), ale już wkrótce możemy odczuć brak niektórych z nich.

Środowisko

Jeżeli środowisko dostarcza odpowiednią ilość tlenu, organizm pochłania go i wykorzystuje. Ale czy tlen występuje w środowisku w wystarczających ilościach?

100 lat temu zawartość tlenu w powietrzu wynosiła 22%. W dzisiejszych czasach kształtuje się średnio na poziomie 19%, a w dużych miastach tylko 12-15%. Nasze płuca są w maksymalny sposób obciążane powietrzem zanieczyszczonym chemikaliami, pyłkami, tlenkiem węgla, kurzem, kadmem, ołowiem, na co organizm reaguje bólem głowy, zmęczeniem, problemami oddechowymi, alergią. Sytuacja nie jest lepsza, jeśli chodzi o żywność i napoje. Konserwanty, barwniki, w niektórych przypadkach zanieczyszczenie pogarszają ich jakość, obciążając organizm i zwiększając nasze zapotrzebowanie na tlen. Niedobory tlenu w organizmie mogą pojawić się także w następujących sytuacjach:

  • nieprawidłowe, zbyt płytkie oddychanie;
  • palenie (nawet bierne);
  • pogorszenie jakości wody;
  • zmniejszone spożycie wody i spożywanie większych ilości napojów gazowanych, a także alkoholu, kawy;
  • konsumpcja żywności pochodzącej ze sztucznych upraw;
  • sztuczne światło;
  • przyjmowanie leków;
  • brak aktywności fizycznej.

Jeśli jesteśmy narażeni na w/w czynniki, najlepsze co możemy uczynić, to stawić czoła niebezpieczeństwu i spróbować je pokonać.

Organizm

Tlen jest potrzebny miliardom komórek naszego organizmu. Nie są one w stanie pobierać go bezpośrednio z powietrza, dlatego do jego transportu służą specjalne struktury. Centralny układ nerwowy dostarcza siły napędowej przeponie, która kurcząc się, umożliwia wdech powietrza. Poprzez filtr pęcherzyków płucnych, tlen przepływa do krwi i w tym momencie kończy się zadanie układu oddechowego. Odtąd pałeczkę przejmuje układ krążenia, który spełnia funkcje: pompy (serce), rur (naczynia krwionośne) i środka do transportu gazów pomiędzy płucami i komórkami (krew).
Tlen jest transportowany we krwi w dwóch postaciach. Małe ilości rozpuszczają się w osoczu (1%), a pozostała część tlenu (99%) wiąże się z cząsteczkami hemoglobiny. Tak więc, bez hemoglobiny tlen nie mógłby dotrzeć do komórek w takich ilościach, jakie są potrzebne do prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych. Kiedy procesy przemiany materii nie przebiegają na odpowiednim poziomie, mogą pojawić się objawy niepożądane. Np. w sytuacji zbyt małej podaży tlenu, komórka zwraca się po inne źródło energii, by podtrzymać funkcje niezbędne do życia. Najczęściej w takim przypadku, komórki rozkładają glukozę w procesie beztlenowej fermentacji, która może zaburzyć metabolizm komórkowy. W efekcie powstaną niepożądane związki chemiczne. W okresie powrotu do stanu prawidłowego, cała grupa osłabionych komórek traci swoją naturalną zdolność do samoobrony. Takie komórki pozostają bezbronne wobec wirusów, grzybów, bakterii i innych czynników chorobotwórczych.

Suplementacja tlenu

Ostatnio w USA ogromne zainteresowanie budzą suplementy zawierające biologiczny tlen. Wśród nich, najbardziej skuteczny okazał się stabilizowany tlen, którego jakość nie zmienia się przez lata, nie wywołuje negatywnych skutków i nie generuje tworzenia się wolnych rodników. Jest nie tylko absolutnie bezpieczny, ale także łatwo wykorzystywany przez organizm. Zawiera 12000. cząsteczek tlenu na 1 milion części, czyli ponad 1000 razy więcej od ilości tlenu zawartego w wodzie z kranu. (Dla porównania, w przypadku wody z kranu wartość ta wynosi 5-7, podczas gdy w przypadku wody źródlanej 10-12). Stąd też stabilizowany tlen jest prawdziwym mistrzem w swoim rodzaju. Zobaczmy zatem, co może nam zaoferować:

  • poprawia zaopatrzenie komórek w tlen, korzystnie wpływając na procesy przemiany materii ( cukrzyca, miażdżyca, podagra, nadwaga);
  • dzięki właściwościom odtruwającym i oczyszczającym, przyczynia się do eliminacji bakterii beztlenowych, takich jak Streptococcus (paciorkowce), Staphylococcus (gronkowiec), Salmonella, E. Coli;
  • naładowuje organizm energią, poprawia procesy fizjologiczne;
  • sprzyja przyswajaniu i wykorzystaniu witamin, składników mineralnych, aminokwasów i ziół;
  • pobudzając krążenie krwi chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych (np. zawału serca, nadciśnienia tętniczego);
  • łagodzi dolegliwości związane z zaburzeniami oddychania;
  • korzystnie wpływa na tlenową aktywność fizyczną, znacząco polepsza wydolność sportowców;
  • zwiększając zaopatrzenie mózgu w tlen, pozytywnie oddziaływuje na procesy umysłowe.


Już w wielu dużych miastach możesz od czasu do czasu wpaść do baru tlenowego i płacąc 50-80 PLN za seans, możesz pooddychać powietrzem sztucznie wzbogaconym w tlen, tylko po to, by z powrotem zanurzyć się w smog. Na szczęście istnieje bardziej skuteczny i ekonomiczny sposób, jakim jest koncentrat stabilizowanego tlenu, w postaci preparatu OXY MAX.

CF Europe
Na podstawie artykułu prof. Valerii Szedlak-Vadocz

OXYMAX ma bardzo wiele zalet m.in.: łagodzi dolegliwości w przebiegu chorób sercowo-naczyniowych (np. zawał serca, nadciśnienie tętnicze), w cukrzycy i podagrze,  zwiększa zapotrzebowanie mózgu w tlen, korzystnie wpływa na przemianę materii.

U sportowców szybko likwiduje zakwasy, wpływa na tlenowa aktywność fizyczną, przywraca energię i znacząco wpływa na polepszenie wydolności u sportowców.


Dzięki właściwościom odtruwającym i oczyszczającym zwiększa gojenie się trudnych do leczenia ran szczególnie tych po oparzeniu,  przyczynia się do eliminacji bakterii beztlenowych takich jak Streptococcus, Staphylococcus, Salmonella, Coli itp.

Беларуская моваHrvatskiČeština‎DanskNederlandsEnglishFrançaisDeutschMagyarÍslenskaItaliano한국어MalteseМонголNorsk bokmålPolskiPortuguêsRomânăРусскийSlovenčinaSlovenščinaEspañolSvenska