Wodorosty są najbogatszym źródłem przyswajalnych minerałów na planecie.
Palmaria jest czerwonym wodorostem występującym w morzu skalistych na skalistych brzegach. Ze względu na jego podobieństwo do dłoni ludzkiej ręki nazwany jest: Latin – palma. Liście mogą zmieniać kolor od czerwonawego do purpurowego i mogą mieć wielkość od około 20 do 40 cm. Jest zbierany ręcznie w czasie odpływu od czerwca do września.
Spożywanie glonu Palmata jest znane w Irlandii od co najmniej XII wieku i zostało to opisane w piśmiennictwie tamtejszych mnichów. W Szkocji, Norwegii, Islandii i Kanadzie produkuje się małe ilości glonu Palmata do konsumpcji. W Irlandii około 20 ton suchej masy jest sprzedanej każdego roku.
Suszony w słońcu jadalny glon „słodka palma” – Palmaria Plamate zwana Dulce czyli słodki, jest często stosowany jako dodatek do płatków, smacznych chipów, upieczonych w piekarniku przykrytym z serem. Dulce używa się też do zup, zup rybnych, kanapek i sałatek, albo dodaje się do chleba, ciasta i pizzy.
Alga Palmata jest niezwykle bogata w białko 22% tworzące w organizmie ważne dla zdrowia i życia albuminy. Posiada żelazo oraz zawiera wiele łatwo asymilowanych minerałów i mikroelementów (krzem, cyna, chlor). Żywieniowe korzyści tej rośliny są zdumiewające. Świetnie zabezpiecza przed pojawieniem się głodu np. w pracy.
Ostatnie badanie udowodniły, że Palmate pomaga w uelastycznieniu stwardniałych naczyń krwionośnych, obniża wysokie ciśnienie krwi, cofa guzy i zapobiega ich powstawaniu. |
Usuwa toksyczne metale z naszego ciała przez przekształcanie ich w nieszkodliwe sole (przez substancję zawołaną kwasem alginikowym), co powoduje łatwą ich eliminację z organizmu. Oczyszcza organizm, wzmacnia krwiobieg przez jego alkalizowanie, jeśli jego odczyn jest zbyt kwaśny.
W dodatku, Palmate wzmacnia jelita, system trawienny, wątrobę, trzustkę i organy płciowe. Poprawia pracę mózgu. Działa przeciw robakom. Promuje piękną skórę i włosy.
Mała ilość Palmarii dostarcza ponad 100% potrzebnej codziennej ilości witaminy B6 i 66% witaminy B12. Dostarcza „organicznego” żelaza i naturalnego fluoru, co zabezpiecza silne zęby.
Likwiduje zaparcia i problemy żołądkowe, jak również choroby skóry. Ma wpływ na poprawę wzroku. Jest doskonałym środkiem dla kaca.
Skład algi w mg/100g algi:
żelazo | 80 | potas | 7000 | |
wapń | 1.000 | mangan | 6 | |
magnez | 600 | miedź | 5 | |
cynk | 10 | chrom | 3,4 | |
jod | 50 | nikiel | 0,5 | |
sód | 1.500 | kobalt | 0,2 | |
fosfor | 430 | stront | 0,25 | |
cyna | 820 | chlor | 7.500 | |
krzem | 1.000 |
Witaminy
Witamina A | 1800 j.m. | Witamina B9 | 0,1 | ||
Witamina B1 | 0,4 | Witamina B12 | 0,01 | ||
Witamina B2 | 0,5 | Witamina C | 40 | ||
Witamina PP | 5 | Witamina E | 8 | ||
Witamina B6 | 0,01 | Witamina H | 0,01 |
Aminokwasy
Fenylaalanina | 1000 | Treonina | 1000 | ||
Isoleukina | 850 | Tryptofarn | 470 | ||
Leukina | 1100 | Valina | 1400 | ||
Lizyna | 1400 | Metionina | 950 |