Palmaria palmate

Powrót na stronę główną OCEAN 21

Wodorosty są najbogatszym źródłem przyswajalnych minerałów na planecie.

Palmaria jest czerwonym wodorostem występującym w morzu skalistych na skalistych brzegach. Ze względu na jego podobieństwo do dłoni ludzkiej ręki nazwany jest: Latin – palma. Liście mogą zmieniać kolor od czerwonawego do purpurowego i mogą mieć wielkość od około 20 do 40 cm. Jest zbierany ręcznie w czasie odpływu od czerwca do września.

Spożywanie glonu Palmata jest znane w Irlandii od co najmniej XII wieku i zostało to opisane w piśmiennictwie tamtejszych mnichów. W Szkocji, Norwegii, Islandii i Kanadzie produkuje się małe ilości glonu Palmata do konsumpcji. W Irlandii około 20 ton suchej masy jest sprzedanej każdego roku.

Suszony w słońcu jadalny glon „słodka palma” – Palmaria Plamate zwana Dulce czyli słodki, jest często stosowany jako dodatek do płatków, smacznych chipów, upieczonych w piekarniku przykrytym z serem. Dulce używa się też do zup, zup rybnych, kanapek i sałatek, albo dodaje się do chleba, ciasta i pizzy.

 Alga Palmata jest niezwykle bogata w białko 22% tworzące w organizmie ważne dla zdrowia i życia albuminy. Posiada żelazo oraz zawiera wiele łatwo asymilowanych minerałów i mikroelementów (krzem, cyna, chlor). Żywieniowe korzyści tej rośliny są zdumiewające. Świetnie zabezpiecza przed pojawieniem się głodu np. w pracy.

Ostatnie badanie udowodniły, że Palmate pomaga w uelastycznieniu stwardniałych naczyń krwionośnychobniża wysokie ciśnienie krwicofa guzy i zapobiega ich powstawaniu.

Usuwa toksyczne metale z naszego ciała przez przekształcanie ich w nieszkodliwe sole (przez substancję zawołaną kwasem alginikowym), co powoduje łatwą ich eliminację z organizmu. Oczyszcza organizm, wzmacnia krwiobieg przez jego alkalizowanie, jeśli jego odczyn jest zbyt kwaśny.
W dodatku, Palmate wzmacnia jelita, system trawienny, wątrobę, trzustkę i organy płciowe. Poprawia pracę mózgu. Działa przeciw robakom. Promuje piękną skórę i włosy.

Mała ilość Palmarii dostarcza ponad 100% potrzebnej codziennej ilości witaminy B6 i 66% witaminy B12. Dostarcza „organicznego” żelaza i naturalnego fluoru, co zabezpiecza silne zęby.

 Likwiduje zaparcia i problemy żołądkowe, jak również choroby skóry. Ma wpływ na poprawę wzroku. Jest doskonałym środkiem dla kaca.

Skład algi w mg/100g algi:

żelazo 80 potas7000
wapń1.000 mangan6
magnez 600 miedź5
cynk10 chrom3,4
jod50 nikiel0,5
sód 1.500 kobalt0,2
fosfor 430 stront0,25
cyna820chlor7.500
krzem1.000

Witaminy

Witamina A1800 j.m. Witamina B90,1 
Witamina B10,4 Witamina B120,01 
Witamina B20,5 Witamina C40 
Witamina PP5 Witamina E8 
Witamina B60,01 Witamina H0,01 

Aminokwasy

Fenylaalanina1000 Treonina1000 
Isoleukina850 Tryptofarn470 
Leukina1100 Valina1400 
Lizyna1400 Metionina950