Porphyra yezoensis

Powrót na stronę główną OCEAN 21

Jest najszerzej używanym wodorostem na świecie.

Największe uprawy znajdują się w Japonii i Chinach, a masowa produkcję zaczęto w 1960 roku. Porphyra stała się główna gałęzią przemysłu w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii. W tych krajach uprawiano tą algę już 3000 lat temu (Japonia) i 2000 lat temu w Chinach. Nori zawsze był podstawą w diecie większości krajów azjatyckich, takich jak Chiny i Japonia. Często Nori jest pieczony lub służy jako przyprawia do gotowania, a zwłaszcza używany jest do robienia sushi! Konsumpcja Porphyra sięga lat do 533-544 r.n.e. w Chinach. Oprócz kultur azjatyckich, zjadana jest przez Irlandczyków i Walijczyków.

Porphyra ma wiele medycznych korzyści. Zawiera zamieniony na siarczan wielocukier zwany porphyran, którego fizjologiczne działanie w badaniach wskazuje doskonałe korzyści dla zdrowia. Hamuje wzrost niektórych guzów. Kiedy Nori był dodawany do diety (o 2% koncentracji) i podany szczurom, osiągnięto odwrót choroby nowotworowej.
Inna wyizolowana substancja porphyosin, wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu wrzodów.

Porphyra zawiera znaczące ilości białka (1/4 algi), witamin i minerałów. Zawartość witaminy C w Nori, jest większa niż w surowych pomarańczach. Zawartość tej witaminy jest porównywalna jest ze szpinakiem. Zawiera również dość wysokie ilości witamin z grupy B. Również ilość aminokwasów w Nori jest bardzo duża.

Charakterystyczny smak Nori jest skutkiem stosunkowo dużych ilości alaninykwasu glutaminowego i glicyny. Zawiera również obfitą ilość substancji regenerujących wątrobę – pomaga na wrzody, stany zapalne, marskość oraz guzy nowotworowe.

Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Nori zawiera stosunkowo wysokie ilości podstawowych mikroelementów, takie jak cynkumanganumiedź i selenu niezbędnych do prawidłowych procesów metabolicznych, wzrostu i regeneracji komórek, zapobieganiu szybkiego starzenia się organizmu oraz działania przeciw infekcjom i nowotworom.

Porphyra zawiera wysoką ilość argininy – hormonu regeneracji i wzrostu komórek. Wspomaga prawidłowy wzrost, reguluje wzrost i właściwą prace niedorozwiniętych narządów wewnętrznych u dzieci i młodzieży. Wpływa na rozwój tkanki mięśniowej, niezbędna w dystrofii mięśni. Arginina pomaga w procesie gojenia się ran, zwiększa sprawność mięśni, neutralizuje szkodliwy amoniak z organizmu zapobiegając zakwasom i zmęczeniu. Bierze udział w metabolizmie magazynowanych tłuszczów, wspomaga prawidłową masę ciała oraz leczenie chorób sercowo – naczyniowych. Stymuluje grasicę, usprawnia funkcje odpornościowe ustroju, zwiększa ilość limfocytów T, indukuje produkcję limfocytów NK (natural killer), które biorą udział w obronie organizmu przed zakażeniami wirusowymi czy  grzybicą. W wielu doświadczeniach wykazano hamujące działanie argininy na wzrost komórek nowotworowych. Stwierdzono stymulująca rolę na komórki układu immunologicznego, które walczą z komórkami nowotworowymi i organizacją wzrost raka. Arginina zwiększa ilość plemników wspomagając leczenie spermogenezy, poprawia kondycje seksualna u mężczyzn, zapobiega impotencji i bezpłodności.

Pijąc dziennie profilaktyczną dawkę 30ml OCEAN21, zabezpieczasz się przed powyższymi chorobami.