Ulva lactuca jest zjadana w Szkocji od setek lat. Zjada się ją na surowo, lub jako dodatek do zup.
„Morska sałata” należy do rodziny zielonych wodorostów. Słynie z dużej zawartości chlorofilu. Chlorofil nadaje jej kolor od jasnej zieleni do szmaragdu. Ulva lactuca to alga niezwykle bogata w chlorofil, niemal identyczny w budowie jak ludzka hemoglobina. Chemicy zauważyli pewną analogie pomiędzy budową cząsteczki chlorofilu i hemoglobiny. Hemoglobina posiada w swoim centrum atom żelaza, natomiast chlorofil atom magnezu.
Czy wiesz, że oprócz magnezu, Ulva słynie z tego, iż zawiera aż 25 razy więcej żelaza niż wołowina?
Chlorofil zwany”krwią roślin”, podobnie jak hemoglobina ma ogromną zdolność i łatwo łączy się z tlenem. Gdziekolwiek znajdzie się w Twoim organizmie, jako idealny chelator, zawsze ciągnie ze sobą tlen i zabiera niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii. Dzięki temu „morska sałata” w sposób bezpośredni działa na ochronę zaatakowanych infekcjami, a szczególnie wirusem komórek, zmniejszając tempo mnożenia się wirusów, również wirusów ptasiej grypy. Wyizolowana w 1994 mieszanina wielocukrów z „sałaty morza”, ma silne przeciwwirusowe działanie.
Duże znaczenie w działaniu leczniczym Ulva, ma naturalna witamina C. Lactuca Ulva jest gatunkiem alg z najwyższą zawartością witaminy C. Wszystko to sprawia, iż składniki „sałaty morza” działają niszcząco również na komórki nowotworowe. Dlaczego chlorofil i tlen są dla Ciebie tak ważne w codziennym żywieniu?
W sytuacji zbyt małej podaży tlenu, by podtrzymać funkcje niezbędne do życia, każda zdrowa jeszcze komórka w Twoim organizmie zwraca się po inne źródło energii. Najczęściej w takim przypadku, komórki rozkładają glukozę w procesie beztlenowej fermentacji, zaburzając jej właściwą ilość w organizmie.
Przy braku dostępu do tlenu, komórki czerpią tlen z fermentacji cukru. To wstęp do rozwoju chorób, w tym cukrzycy , a także nowotworów.
W wyniku tego zjawiska powstaje dodatkowo kwas mlekowy zakwaszający organizm – powoduje to ACIDOZĘ. W efekcie powstają niepożądane związki chemiczne, co zaburza metabolizm komórkowy. Przyczyny takiej sytuacji są idealnym wstępem do większości chorób cywilizacyjnych, a szczególnie do rozwoju cukrzycy, otyłości, podagry i miażdżycy w Twoim organizmie. Stanowi to również podstawę do rozwoju nowotworu.
Czy wiesz jak powstają bóle mięśniowe, cukrzyca i komórki nowotworowe?
W sytuacji zbyt małej podaży tlenu najczęściej w wyniku infekcji pasożytniczych, by podtrzymać funkcje niezbędne do życia, każda zdrowa jeszcze komórka w Twoim organizmie zwraca się po inne źródło energii. Najczęściej w takim przypadku, komórki rozkładają glukozę w procesie beztlenowej fermentacji, zaburzając jej właściwą ilość w organizmie. W związku z brakiem tlenu w organizmie wskutek złego żywienia, stylu życia lub infekcji pasożytniczych, komórki czerpią tlen z fermentacji cukru.
W wyniku tego zjawiska powstaje dodatkowo kwas mlekowy zakwaszający organizm. W efekcie powstają niepożądane związki chemiczne. W ten sposób został zaburzony metabolizm komórkowy. Przyczyny takiej sytuacji są idealnym wstępem do rozwoju cukrzycy, bólów mięśniowych, zmęczenia i innych chorób w Twoim organizmie. Pomoc stanowi OCEAN21, a w nim i moc alg.
Przyczyny infekcji pasożytniczych, zatrucia toksynami są wspólne również dla takich chorób jak astma, alergia, reumatyzm i inne.
Nadmiar kwasu mlekowego powoduje dodatkowe trudności z powrotem do przyswajania tlenu z atmosfery i w efekcie powstaje wynaturzenie się komórek oraz ich przetwarzanie się w komórki rakowe. Proces chorobotwórczy trwa przez wiele lat, nawet wtedy kiedy jeszcze myślisz, że jesteś zupełnie zdrowy, a wyniki badań są w normie. Po tym procesie rozpoczyna się proces wzrostu guza i pomnażania chorych komórek. To z kolei również może trać wiele lat, zanim guz osiągnie 1 cm lub więcej. Dalej wszystko toczy się lawinowo – jak pobudzone do ruchu klocki z domino… W tej sytuacji profilaktyka kompleksowym produktem OCEAN21 zabezpieczy przed toksynami, wzmocni organizm i przywróci w nim równowagę.