Fitoncydy w leczeniu infekcji i nowotworów

Fitoncydy w leczeniu infekcji i nowotworów

16 listopada 2012 0 przez Dr Renata Zarzycka

Rola bioaktywnych substancji zawartych w czosnku i innych roślinach bogatych w fitoncydy, w procesach metabolicznych, w prewencji i leczeniu infekcji oraz w terapii nowotworów.

4500 lat temu został wyryty na piramidzie w Gizeh pierwszy zapis dotyczący podawania czosnku niewolnikom – pracownikom, aby „mieli serce i odwagę” do pracy oraz by „strzegł ich przed chorobami”. Pierwszy znany strajk pracowników dotyczył tych właśnie niewolników, którym zaprzestano podawania czosnku.  Jakież to wtedy groźne choroby na nich czyhały?

W średniowieczu dawano go żniwiarzom (z miodem pitnym lub winem), a od czasów rzymskich do dnia dzisiejszego karmi się czosnkiem koguty, przygotowując je do walki. Po Francji od 1726 r. krąży historyjka o czterech znanych złodziejaszkach, którzy zapijali się winem z macerowanym czosnkiem i jako jedyni nie poddali się grypie lub dżumie(?) Dzięki temu nieprawdopodobnie się wzbogacili (protoplaści późniejszych magnackich rodów).

Arabów chroni przed pragnieniem na pustyni. Hiszpańscy matadorzy, jak twierdzą złośliwi, zabijają byki czosnkowym chuchnięciem. W Rosji olejek czosnkowy uchodzi za „esencję zdrowia”, a w wielu innych krajach nazwano go „ruską penicyliną”. Wszyscy ci, którzy zaczęli suplementację Garlic Caps, zapomnieli o wielu chorobach, w tym o silnych przeziębieniach.

W latach pięćdziesiątych XX w., kiedy lekarze wpadli w zachwyt nad antybiotykami, powoli zapominano o naturalnych sposobach leczenia, jakie od tysięcy lat z dobrym skutkiem stosowano w medycynie ludowej. Czas stagnacji dotyczącej leczenia witaminami, minerałami czy ziołami poprzez uzupełnianie brakujących składników w organizmie, trwał ponad pół wieku.

Obecnie obserwujemy zmianę w podejściu lekarzy, a szczególnie samych pacjentów do leczenia zarówno pospolitych, cywilizacyjnych dolegliwości (jak ból głowy spowodowany miejskim gwarem) jak i ciężkich chorób o niskich rokowaniach na przeżycie. Ponownie do łask wracają rośliny stosowane od wieków przez lekarzy starożytnych, zielarzy i znachorów, jak i zioła z domowej apteczki. Surowce zielarskie są coraz częstszym tematem badań naukowych, których wyniki chłonie i wykorzystuje współczesna medycyna.

Przeziębienia, katary, grzybice, wirusy i inne infekcje czy pasożyty, dziś z powodzeniem „przeganiane” są m.in. przez olejek czosnku chińskiego (np. Garlic Caps ) bądź preparaty zawierające ten składnik, takie jak np. ParaProteX. Nie jest to już problem, aby je wyleczyć skutecznie, choć w wielu przypadkach trzeba poświęcić dużo czasu, który jest niezbędny do wzmocnienia organizmu.

To tylko kwestia czasu – kilku miesięcy kuracji w celu pełnej poprawy środowiska wewnętrznego i mikroflory w jelicie.

Jednak jednym z najpoważniejszych problemów obecnych czasów jest choroba nowotworowa – nieprawidłowy i nadmierny rozrost tkanki ustroju, nieskoordynowany z pozostałymi tkankami, trwający mimo ustąpienia czynnika, który go wywołał i niereagujący na naturalne mechanizmy regulacyjne organizmu. Badania epidemiologiczne, potwierdzone eksperymentalnie dowodzą, że fitaminy (ulotne związki antyseptyczne w roślinach inaczej zwane fitoncydy), bogato występujące w warzywach i owocach, chronią organizm przed nowotworami, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego oraz trwale wzmacniają układ immunologiczny.

Prace doświadczalne prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że jednym z mechanizmów działania fitoncydów / fitomin jest zaburzenie transdukcji sygnału prowadzącego do aktywacji czynnika transkrypcyjnego NFB. To brzmi zbyt naukowo. O co chodzi?
Okazuje się, że aktywacja czynnika jądrowego NFB jest charakterystyczna dla niektórych typów nowotworów i innych chorób (np. choroba Crohna, miażdżyca, astma, choroba Alzheimera, osteoporoza itd.), stąd wprowadzenie tej nazwy jest celowe.

Wyizolowano już wiele fitamin o potencjale antynowotworowym:

a/  karwakrol i tymol (oregano)

Olejek oregano ze względu na obecność garbników i związków fenolowych (karwakrol i tymol) wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że oregano hamuje wzrost:
–  bakterii, m. in. Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Helicobacter pylori
–  grzybów: Candida albican,
–  pasożytów typu Protisty z rodziny pierwotniaków z grupy wiciowców : Giardia duodenalis (lamblie),  Trypanosoma cruzi (świdrowiec)
–  wirusy: Coxsackie, COX-2 (cyklooksygenaza-2 towarzyszące )

Spośród wielu cennych właściwości oregano, na szczególne podkreślenie, zasługuje działanie przeciwgrzybicze, w stosunku do grzyba Candida albicans. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że karwakrol –najważniejszy składnik czynny olejku oregano hamuje wzrost Candida albicans, a także wielu bakterii Gram (+) i Gram (-), w tym szczepów odpornych na antybiotyki.  Znajduje się w OREGANO OILhttps://renatazarzycka.calivita.com.pl/products

b/ kapsaicyna (czerwona papryka)

Gorący i pikantny smak pieprzu cayenne to efekt jednego ze składników znanego jako kapsaicyna. Dzięki niemu cayenne smakuje ostro rozgrzewająco. Kapsaicyna pobudza region mózgu, który w efekcie obniża temperaturę ciała. Rodzimi Amerykanie w tym meksykańscy m.in. Aztekowie, Majowie od 9 tysięcy lat stosowali pieprz cayenne  jako jedzenie jak również w medycynie tradycyjnej.
Dzisiaj w medycynie naturalnej, pieprzu cayenne stosujmy, by złagodzić ból łączony z takimi chorobami jak artretyzm, neuralgia (rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie nerwów obwodowych, ischias), gonty ( półpasiec, Opryszczki, łuszczyca) i inne bolesne skórne problemy oraz  raka, szczególnie rak płuc, przełyku ( gardła), jamy ustnej, języka i żołądka. Łagodzi ból po amputacji sutka lub innych zabiegach chirurgicznych, ból zęba, ból głowy, stany zapalenia ucha, wspomaga zapobiegać wrzodom oraz pomaga w stanach zapalnych pęcherza lub podczas chronicznych chorób układu moczowo-płciowego.
W chorobach układu oddechowego ma nieoceniona rolę – wspomaga szybkie usuwanie toksycznych związków z płuc, poprawia ukrwienie płuc i ich dotlenienie wspomagający tym samym leczenie chorób płuc m.in., gruźlica płuc, zapalenia płuc, oskrzeli, takich chorób jak astma, alergia wziewna oraz wszelkie przeziębienia i chroniczne pokasływania. W codziennej diecie palaczy jako silny antyoksydant neutralizujący toksyczne związki z papierosów jest niezbędną profilaktyką!

c/ eugenol (goździki).

Eugenol to substancja bioaktywna goździkowca – najważniejszy aktywny składnik w goździkach. Eugenol to silny antyoksydant niszczący pasożyty jelitowe, bakterie i grzyby. Pączki kwiatowe drzewa goździkowca korzennego (Syzygium aromaticum) po wysuszeniu  zawierają do 20% olejku goździkowego eugenolu, stosowanego w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także w technice mikroskopowej i w dentystyce. mają silny, korzenny, smak – ostry, palący, korzenny. Jako lek działają pobudzająco i wzmacniająco na żołądek, występują też jako dodatek w ziołowych mieszankach aromatycznych. W medycynie ludowej wspomaga leczenie chorób m.in.: biegunka, nudności, wymioty, niestrawność, nieżyt żołądka, kolka, choroby zakaźne, cholera, gruźlica, wirusy, wirusowe zapalenie wątroby, znużenie, zmęczenia, osłabienie, zapalenie oskrzeli, astma, Zatkane zatoki, stopa atlety, grzybica stóp, artretyzm, reumatyzm, nerwobóle, ischias, zwichnięcie, ból stawów, głowy, zęba, Dentystyczna infekcja, wrzody, rany, owrzodzenia ust, opryszczka, ukąszenia owada, kurzajki, czkawki.
Medyczne własności olejku z goździkowca korzennego: antyseptyczny, antybakteryjny, przeciwwirusowy, wiatropędny, pobudza soki żołądkowe, przeciwskurczowy, działa wykrztuśnie i oczyszcza z nadmiaru śluzu.
Euganol w goździku korzennym jest ważnym składnikiem PARAPROTEX.

Kup tutaj: https://renatazarzycka.calivita.com.pl/products

d/ gingerol (imbir)

IMBIR (łac. Zingiber officinalis). Ta roślinna przyprawa przez wiele lat była używana w medycynie ajurwedyjskiej. Można ją stosować w leczeniu przeziębień i bólów menstruacyjnych, ponieważ w ostrym stanie zapalnym wywołuje przekrwienie i przyciąga fagocyty do miejsca uszkodzenia (pozytywna chemotaksja).  Wywołuje termogenezę podczas której duża ilość tkanki tłuszczowej zostaje zamieniona na energię cieplną. Zewnętrznie, imbir był używany jako środek wywołujący zaczerwienienie skóry (by zwiększyć miejscowy przepływ krwi w skórze, jak również w innych częściach organizmu) oraz przeciwbólowy w bólach zębów, głowy i zapaleniu zatok.

Łagodzi również zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i niestrawność, nudności i wymioty zarówno w ciąży, jak i chorobie lokomocyjnej. Ta szeroko stosowana przyprawa jest biologicznie bardziej aktywnym inhibitorem syntezy prostaglandyn  niż cebula czy czosnek.
Wykazuje przeciwzapalny efekt poprzez zwolnienie szlaków biochemicznych związanych z reakcjami zapalnymi oraz poprzez hamowanie zapalnych mediatorów. Jest szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej jako lekarstwo na zapalenie stawów, ból, gorączkę oraz jako silna substancja przeciwzakrzepowa.

Dzięki swoim właściwościom zmniejszającym adhezję płytek imbir, czosnek i cebula mogą potencjalnie zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego lub mózgu. Autorzy wywnioskowali, że stosowanie imbiru przez medycynę ludową w dolegliwościach żołądkowych jest bardzo skuteczne dzięki takim składnikom, jak – zingiberen oraz 6-gingerol (czynnik, który nadaje imbirowi charakterystyczną cierpkość i smak).

e/  kurkumina (kurkuma)

KURKUMA (łac. Curcuma longa, Curcumin). Kurkuma inaczej Ostryż długi – wieloletnia roślina, której kłącze od wielu lat było używane w celach leczniczych, jako barwnik do żywności oraz znana „przyprawa życia”, szeroko używana w kuchni indyjskiej. Kurkuma (przyprawa w proszku curry) jest powszechną przyprawą w kuchni indyjskiej, od dawna używaną przez uzdrawiaczy stosujących medycynę ajurwedyjską. Aktywny składnik wydzielony z kurkumy to silny związek zwany kurkuminą, posiadający potężne właściwości antyoksydacyjne.

Kurkuma wykazuje wiele korzystnych właściwości. Stosowana od wielu lat przez medycynę ludową w chorobach wątroby, może zmniejszyć stan zapalny w wątrobie i wzmocnić jej funkcje. Była również używana jako skuteczne lekarstwo w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów, wywołanych przez choroby pęcherzyka żółciowego.
Proszek zwany kurkumą, zawiera kurkuminę – polifenol złożony z 2 połączonych cząsteczek kwasu Jerulowego, określanych chemicznie jako diferuilometan. Kurkuma zawiera 2 pochodne kurkuminy. Wskazania do stosowanie kurkuminy są bardzo podobne jak dla wielu flawonoidów, m.in. cyjanidyn.

Kurkumina jest silnym przeciwnowotworowym składnikiem, który może opóźniać rozwój raka zarówno w fazie inicjacji, jak i promocji – podobnie jak cyjanidyny i wiele innych biofiawonoidów. Poza tym, kurkumina wykazuje wiele tych samych mechanizmów działania: głównie właściwości antyoksydacyjne, pobudza enzymy metabolizujące leki jak transferazę-S- glutationową oraz zwiększa poziom glutationu w wątrobie i innych tkankach. Kurkumina posiada silne właściwości przeciwzapalne.

Dwa podstawowe mechanizmy działania to: hamowanie aktywności lipooksygenazy oraz właściwości antyoksydacyjne. Nic nowego, np.: cyjanidyna i wiele innych bioflawonoidów również wykazuje silną aktywność przeciwzapalną w identycznym mechanizmie działania. Dwa badania kliniczne z podwójnie ślepą próbą, oceniające wpływ suplementów z kurkuminą na przebieg zapalenia stawów i pooperacyjnych stanów zapalnych, udowodniły jego leczniczą przydatność. Lista medycznych wskazań, wspólnych dla kurkuminy i flawonoidów, jest długa i zawiera: ochronę wątroby przed uszkodzeniem przez związki chemiczne, poprawę profilu lipidowego krwi, zmniejszenie agregacji płytek, właściwości przeciwbakteryjne i stymulację odporności.

Kurkumina zawiera związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zmniejsza aktywność dekarboksylazy ornitynowej (ODC), zwiększa spójność procesów trawiennych oraz produkcję śluzu, chroni przewód pokarmowy, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i usprawnia funkcje wątroby.
Kurkumina może również skutecznie obniżać poziom toksyn jelitowych. Jest potężnym inhibitorem syntezy poliamin. Mogą ją stosować wszystkie grupy krwi.

f/ kwas ursolowy (bazylia i rozmaryn)

Znajduje się w suplementach:
INTIMOMENTShttps://renatazarzycka.calivita.com.pl/products

g/ siarczek diallilu, S-allilomerkaptocysteina, ajoen (czosnek).

Jednym z najlepiej poznanych bioaktywnych substancji roślinnych są składniki ekstraktu z rośliny znanej od wieków ludziom na wszystkich kontynentach. Czosnek (Allium) z rodziny liliowatych. Koncentrat czosnku chińskiego w kapsułce działa silnie: przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo,  przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie, na zatrucia organizmu oraz przeciwnowotworowo.

Jestem lekarzem pediatrą i alergologiem. W swojej codziennej praktyce lekarskiej zalecam czosnek od wielu lat. Jest to wspaniały dar natury, zwłaszcza dla moich małych pacjentów cierpiących na alergie i przez to bardzo skłonnych do nawracających infekcji górnych dróg oddechowych.

Dzieci przebywają ze sobą w dużych skupiskach, jak przedszkola czy szkoły, przez wiele godzin. Choroby infekcyjne, przeziębiania, anginy, zapalenia oskrzeli oraz choroby wirusowe, jak np. grypa, przenoszone się drogą kropelkową z dziecka na dziecko.
Bardzo skuteczne w zapobieganiu chorobom infekcyjnym jest profilaktyczne spożywanie, przynajmniej przez 2 miesiące po 1 kapsułce czosnku z pietruszką (Garlic Caps with Extra Parsley) w celu podniesienia odporności przeciwinfekcyjnej.
Główną substancją leczniczą czosnku jest alicyna o silnym działaniu antybiotycznym. Allicyna zostaje wytworzona podczas trawienia z alliny zawartej w roślinie.

W profilaktyce i podczas leczenia, wzmaga naturalne siły odpornościowe i wspomaga organizm:
– szczególnie układ górnych dróg oddechowych w chorobach infekcyjnych i zakaźnych m.in.. przy przeziębieniu, bronchicie, kaszlu, bólu gardła, w zapaleniu migdałków i krtani, w nieżycie nosa, jako środek wykrztuśny oraz napotny;
– w oczyszczaniu z toksyn, trucizn i metali ciężkich;
– podczas niedomagania przewodu pokarmowego typu biegunka, nieżyt żołądka i jelit, w dyzenterii, w zatruciu pokarmowym z powodu „złych” bakterii lub grzybicy;
– w miażdżycy: normalizuje ciśnienie, obniża cholesterol, działa
przeciwzakrzepowo, przeciw udarom i chorobom serca, zabezpiecza przed
kolejnym zawałem serca
– przeciwdziała stanom zapalnym oraz wysiękom i gromadzeniu się nadmiaru płynów;
– w dezynfekcji całego układu moczowego, jest naturalnym diuretykiem;
– w większości chorób nowotworowych;
– u diabetyków stymuluje pracę trzustki do produkcji większej ilości
insuliny, a tym samym normalizuje poziom cukru w organizmie;
– mocno opóźnia procesy starzenia się organizmu.

UWAGA!!! Wyżej wymienione związki fitocydowe czosnku najlepiej jest przyjmować w postaci skoncentrowanej w kapsułce. Już po 40 dniach związki te ulatują z główki czosnku i stąd jej właściwości znacznie słabną, a forma czosnku sprawowanego w tabletki,  nie zawiera tych związków, ponieważ się ulatniają.

Czosnek zawierają suplementy: CHOLESTONE, Vital AB, PARAPROTEX, GARLIC MAX – link: https://renatazarzycka.calivita.com.pl/products