Lecytyna i jej właściwości lecznicze
5 listopada 2019 Lecytyna jest substancją naturalną o wyjątkowych właściwościach. Główne jej składniki to cholina i inozytol.
Cholina to substancja witaminopodobna, odgrywająca kluczową rolę w strukturze błon komórkowych. Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu. Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi, zapobiegają stłuszczeniu wątroby.
Dzięki wyjątkowym właściwościom emulgującym lecytyna obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje rozwój miażdżycy. Oczyszcza ścianki naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień serca. Lecytyna powoduje również zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów.
Jej regularne stosowanie umożliwia osobom z chorobami narządu ruchu taką działalność, jakiej w przeciwnym razie nie byliby w stanie prowadzić. Powinni ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Lecytyna jest pomocna dla osób czułych na zmiany pogody, daje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu. Z jej pomocą można zapobiec powstaniu egzemy.
====================
mgr Renata Zarzycka
Specjalista Medycyny Naturalnej – NATUROPATA – Rzeszów
Konsultacje osobiste i PRZEZ TELEFON (konsultacje płatne)
WWW.KLINIKA-ZDROWIENIA.PL
tel 730 970 880
====================
Pewnego dnia, byłam świadkiem zakupu jednej z lecytyn w aptece i porady farmaceuty w zakresie stosowania jakiejś przeciętnej lecytyny. Był to produkt w drażetkach a na opisie widniało: 150 mg oleju sojowego z lecytyną w jednej drażetce. Na pytanie: ,,Jak stosować ten produkt w wypadku osiągania lepszej pamięci…” – klientka usłyszała odpowiedź: ,,3 x 1 dziennie”.
Nie mogłam wówczas uwierzyć, że osoba sprzedająca w aptece, nie znała różnicy między olejem sojowym z lecytyną (zawiera jakieś śladowe ilości lecytyny) a lecytyną jako wyciąg, i nie wytłumaczyła tego Klientce.
Sprzedająca Pani nie podała jej nawet profilaktycznej dawki lecytyny, ponieważ produkt ten faktycznie nie był lecytyną ale olejem sojowym. klinika-zdrowienia.pl
Zawierał jakieś szczątkowe dodatki lecytyny i dla niepoznaki hucznie nazywał się: Lecytyna. Taki produkt nie pomógłby szybko na pamięć a co dopiero, kiedy stosowany byłby w znacznie poważniejszych schorzeniach jak np. stłuszczeniu wątroby, miażdżyca, nadciśnienie, choroby układu nerwowego czy mózgu?
Do takich celów stosuje się skoncentrowaną lecytynę zawierającą w opisie konkretne ilości najważniejszych składników takich jak np. cholina w postaci fosfatydocholiny 420,00 mg w kapsułce. Wtedy można mówić o dawkach pomocniczych w leczeniu w.w schorzeń, ale dawki kliniczne stosowane w różnych terapiach leczniczych ciężkich schorzeń neurologicznych i tak są znacznie większe, bo 10 razy większe od dawki profilaktycznej opisanej na opakowaniu. Dawki kliniczne stosuje się tylko w wyjątkowych bardzo ciężkich przypadkach chorób neurologicznych bądź nadprodukcji cholesterolu i trójglicerydów przez organizm.
Zobacz film z wykładu Pani Józefy Wasiak (ponad 90 lat), które ponad 20 lat stosuje regularnie Triple Ptency Lecithin z bardzo dobrym skutkiem
Jak zatem odróżniać różnorakie produkty na rynku, na których napisano nazwę sugerująca w reklamie lecytynę, a faktycznie często są jej tam tylko śladowe ilości?
========================================
Spis treści:
1/ Skąd bierze się w nas cholesterol – zasadę 80 / 20?
2/ Co to jest i czy jest nam potrzebna lecytyna?
3/ Triple Potency Lecithin – wskazania terapeutyczne
4/ Niezwykła lecytyna potrójnej mocy uratowała zdrowie wielu osób…
5/ Podsumowanie
========================================
1/ Skąd bierze się w nas cholesterol – zasadę 80 / 20?
80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholestrol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji.
Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein – ważym też „złym choleterolem”). Komórki wykorzystują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina (HDL) nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby. Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholestrolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein – zwany też „dobrym cholesterolem”). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo „niepotrzebnego” cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca.
Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie.
Prawidłowe wartości HDL wynoszą:
45-50 mg% u mężczyzn
55-60 mg% u kobiet
========================================
2/ Co to jest i czy jest nam potrzebna lecytyna?
Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: lleci-thos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę – Francuza, Maurice Gobleya.
Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja. Stąd dzisiaj wielu naturoterapeutów wskazuje na jedzenie nawet 30 żółtek tygodniowo dla zdrowia.
Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc „cegiełkami” ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL.
Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków.
Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby.
Do czasu odkrycia soi – doskonałego źródła lecytyny – głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.
Źródło: Fragment artykułu z CF Europe – CALINews nr 1 (13) Styczeń 2004
====================
mgr Renata Zarzycka
Specjalista Medycyny Naturalnej – NATUROPATA – Rzeszów
Konsultacje osobiste i PRZEZ TELEFON (konsultacje płatne)
WWW.KLINIKA-ZDROWIENIA.PL
tel 730 970 880
====================
========================================
3/ Triple Potency Lecithin – wskazania terapeutyczne:
Sposób użycia Triple Potency Lecithin:
profilaktycznie 1-2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku. Leczniczo 3 x dziennie po 1-2 kapsułki, a ekstremalnych przypadkach klinicznych nawet do 25 kaps. dziennie ( choroby układu nerwowego, choroby umysłowe) Dawka obliczona dla na około 6-80 kg masy ciała.
1 kapsułka zawiera:
lecytyna sojowa w potrójnym koncentracie 1200.00 mg w kapsułce
w tym fosfatydylocholina w klinicznej dawce leczniczej minimum 420.00 mg w
kapsułce
========================================
4/ Niezwykła lecytyna potrójnej mocy uratowała zdrowie wielu osób…
Koncentrat lecytyny o potrójnej sile działania. Aktywne składniki preparatu mają działanie lekko uspokajające, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi i łagodzą ból. Szczególnie polecany osobom wrażliwym na zmiany pogody.
Lecytyna jest substancją naturalną o wyjątkowych właściwościach.
Główne jej składniki to cholina i inozytol.
Cholina to substancja witaminopodobna, odgrywająca kluczową rolę w strukturze błon komórkowych. Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu i układzie nerwowym, stanowiąc jego ważne składniki budulcowe.
Stąd warto widzieć, iż suplementację lecytyny powinny stosować np. kobiety w ciąży, w celu prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu jak również zbudowania silnej jego ochrony przez uszkodzeniami.
Przy okazji lecytyna u kobiet w ciąży będzie zmniejszać objawy częstych zaparć.
Lecytyna potrójnej mocy jest wprost niezbędne dla osób, które nie mają woreczka żółciowego. Podawana 3 x dziennie po 1 kaps. do posiłków pomaga im dotrawiać wszelkie tłuszcze. Wiele osób z usuniętym woreczkiem żółciowych dzięki temu mówi, iż mogą jeść wszystko i dobrze się czują biorąc właśnie specjalistyczna lecytynę potrójnej mocy – Triple Potency Lecithin. Dlaczego właśnie SKONCENTROWANA LECYTYNA działa aż tak
dobrze?
Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi, zapobiegają stłuszczeniu wątroby i dzięki temu zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu ,,złego” cholesterolu LDL. Dzięki wyjątkowym właściwościom emulgującym, lecytyna obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje rozwój miażdżycy. Lecytyna Stopniowo usuwa przyczyny miażdżycy – oczyszcza ścianki naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień serca.
Lecytyna powoduje również zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów.
Jej regularne stosowanie umożliwia osobom z chorobami narządu ruchu taką działalność, jakiej w przeciwnym razie nie byliby w stanie prowadzić.
Powinni ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Lecytyna jest pomocna dla osób czułych na zmiany pogody, daje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu. Z jej pomocą można zapobiec powstaniu egzemy.
Lecytyna poprawia pamięć i ma działanie lekko uspokajająco. Spożyta z miodem poprawia funkcjonowanie mózgu. Niezbędna jako suplement w chorobach neurologicznych m.in. choroba Parkinsona i Alzheimera, Stwardnienie Rozsiane (SM) jak również w innych – w neuralgiach powiązanych z przykurczami w mięśniach, ich niedowładem lub zanikiem. Warto posłuchać o faktycznych przyczynach chorób układu nerwowego, jakimi jest niedrożność układu krążenia i podczas kuracji leczniczych zwrócić na to szczególna uwagę.
Ponad to lecytyna jest świetnym środkiem tonizującym zwłaszcza dla osób starszych, bez apetytu i w depresji, zmiękcza stolec i zapobiega powstawaniu wzdęć oraz zaparciom.
Pamiętaj, że Triple Potency Lecithin czyli koncentrat najważniejszych składników lecytyny, jeszcze skuteczniej działa w zestawie wraz z Nopalin (oddzielnie po posiłkach + popijać szklanką napoju bez cukru)!
========================================
5/ Podsumowanie
Lecytyna poprawia pamięć i ma działanie lekko uspokajające. Spożyta z miodem poprawia funkcjonowanie mózgu. Jest świetnym środkiem tonizującym zwłaszcza dla osób starszych, bez apetytu i w depresji, ponadto zmiękcza stolec i zapobiega powstawaniu wzdęć.Firma CaliVita dysponuje wieloma preparatami zawierającymi lecytynę. Wśród nich wyróżnia się Triple Potency Lecithin, która nie zawiera oleju sojowego, lecz jego koncentrat lecytyny.
Co to oznacza w praktyce?
Po prostu – zamiast zażywać dziennie tonę syropów lecytynopodobnych z wieloma substancjami wypełniającymi lub tabletki z olejem sojowym o znikomej ilości lecytyny i sporej ilości wypełniaczy, albo zamiast połykać trzy razy po 1 kapsułce lub więcej innych Lecithin, wystarczy wziąć tylko jedną kapsułkę trzy razy silniejszą – Triple Potency Lecithin.
Korzystne efekty utrzymują się tak samo długo, jak w przypadku normalnej lecytyny, ale efekty działania lecytyny są znacznie szybciej odczuwalne i widoczne – przestają puchnąc nogi, zaczynamy w nocy dobrze sypiać, lepiej się czujemy podczas trawienia posiłków, a po czasie widzimy dodatkowe efekty na pięknie wymodelowanej figurze, ładnej skórze i lśniących włosach.
Źródło:
Fragment artykułu z CF Europe – CALINews nr 1 (13) Styczeń 2004
====================
mgr Renata Zarzycka
Specjalista Medycyny Naturalnej – NATUROPATA – Rzeszów
Konsultacje osobiste i PRZEZ TELEFON (konsultacje płatne)
WWW.KLINIKA-ZDROWIENIA.PL
tel 730 970 880
====================